Każdy, kto posiada dziecko wie, że zachęcenie malucha do jedzenie bywa zajęciem bardzo trudnym – niekiedy nawet niemożliwym. Jak zatem prowadzić kuchnię, aby smaki w niej przygotowywane odpowiadały naszym pociechom, ale jednocześnie były zdrowe i pożywne? Czy jest to zadanie niemożliwe do realizacji? Warto postawić przede wszystkim na ciekawą formę podawanych posiłków – maluchy jedzą głownie oczami – szare i nieciekawe z wyglądu potrawy na pewno nie spotkają się z zainteresowaniem z ich strony. Wiadomo, że warzywa i owoce są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dzieci – warto zatem postarać się, aby forma ich podania była atrakcyjna – zupy kremy z groszkiem ptysiowym, czy sałatki owocowe ozdobione kleksem z bitej śmietany z całą pewnością spotkają się z aprobatą ze strony małych smakoszy – podobnie jak kolorowe kanapki z pomidorem, papryką czy szczypiorkiem. Nie jest prawdą, że aby nasze dziecko jadło ze smakiem potrzebny jest wielki nakład sił czy czasu – czasem wystarczy podejść do tematu gotowania w sposób kreatywny.
Co gotować dla dzieci
[Głosów:0 Średnia:0/5]