Kwestia smaku.

0
1985

Słodki, słony, kwaśny, gorzki, ostry i umami każdy wie o czym mowa SMAKI. Smak jest to jedne z podstawowych zmysłów każdego człowieka, za jego odczuwanie odpowiedzialne są receptory smakowe umieszczone na języku, tak zwane kubki smakowe. Każdy pokarm ma swój wyjątkowy smak, dobry lub niedobry, coś nam smakuje albo nie smakuje. Od czego to zależy? Jeżeli nam coś smakuje drugiej osobie nie musi, dlaczego? Odczuwanie smaku jest u każdego inne ze względu na ilość kubków smakowych, intensywność ich działania i własne upodobania. Jedni lubią dania bardzo słodkie,, inni słone, a reszta ostre, aby nadać potrawą smaku używa się różnego rodzaju przypraw. Każda przyprawa kojarzy się z jakimś smakiem: sól – słony, cukier – słodki, chili – ostry, kwaśny – kwasek cytrynowy, gorzki – tymianek. Z szerokiej gamy przypraw oferowanych przez sklepy można wybrać na co tylko ma się ochotę. Każdy kto gotuje zawodowo czy tylko dla rodziny robi to na swój własny sposób, używa innej kompozycji przypraw i często się zdarza, że jemy to samo danie u mamy i u cioci i jest tak, że mamy smakuje, a cioci nie da się zjeść. To wszystko zależy od smaku jaki się czuje i lubi, a każdy ma inny smak, więc najlepiej gotować neutralne potrawy takie, które każdy na swoim talerzu może doprawić po swojemu, dosolić, dosłodzić, dodać pieprzu czy ziół. Każdy człowiek ma także inny próg wytrzymałości na smaki, dla jednych papryczka chili nie ma smaku, a innych pali w język nie do zniesienia. Kwaśne owoce jedni uwielbiają, a inni kwaszą się na sam widok. Jeśli coś nie smakuje naszemu gościowi, nie musimy się na niego obrażać ma prawo do innego smaku.

www.inspirationstudio.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ