Japonia słynie na całym świecie z dokładności, dbania o każdy nawet najmniejszy szczegół, staranności i estetyki. Specyficzne zwyczaje obowiązują w tej kulturze również w czasie posiłków i ich przyrządzania. Cyfra 5 jest dla Japończyków symboliczna i bardzo ważna podczas gotowania. 5 smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry, 5: wrażeń zmysłowych: zapach, kształt, dźwięk, dotyk i smak oraz 5 podstawowych kolorów: biały, czarny, żółty, niebieski i czerwony. Każdy posiłek nie tylko musi smakować, ale również pięknie pachnieć i wyglądać, bo są to bardzo ważne dla ich kultury odczucia. Każde danie jest przygotowywane z wielką pasją, starannością i wkłada się w nie całe serce, składniki muszą być świeże, najlepszej jakości. Śniadanie dla Japończyk to miska ciepłego ryżu, miso, omlet i malutkie smażone ryby, obiad (ichiju-sansi): ryż, zupa i 3 inne dania (surowe, grillowane i gotowane) na koniec zielona herbata, deser to lody z zielonej herbaty, mus herbaciany lub owoce. W Japonii używa się mało przypraw, aby nie psuć nimi podstawowego smaku składników. Każdy posiłek zjada się pałeczkami, a zupę piją z małych miseczek co jest dodatkowym rytuałem dotyczącym spożywania pokarmów w Japonii. Jedzenie w tamtejszej kulturze nie służy tylko zaspokajanie podstawowych potrzeb człowieka, ale ma równocześnie dostarczać różnego typu doznań nie tylko smakowych, ale wzrokowych, zapachowych i innych. Jak widać przygotowywanie potraw i ich konsumowanie nie w każdej kulturze jest łatwa, ale zazwyczaj wszędzie jest przyjemne.
Japoński rytuał gotowania.
[Głosów:0 Średnia:0/5]