Czy krajalnica do warzyw i owoców to urządzenie niezbędne w każdej kuchni? A jeśli warto ją kupić, to jaką wybrać?
Na pewno krajalnica do warzyw i owoców nie jest sprzętem niezbędnym w kuchni. Można sobie doskonale radzić bez niej, używając po prostu noża i tarki, ale po co? Dzięki niej można kroić warzywa i owoce szybko i łatwo, bez zbędnego wysiłku. Przygotowanie sałatki czy surówki zajmie dużo mniej czasu, jeśli użyjemy do tego krajalnicy.
Krajalnica jest niezbędna w lokalach gastronomicznych, w których szatkuje się duże ilości warzyw i owoców, ale przyda się także w każdym domu, w którym je się warzywa i owoce. Główną jej zaletą jest ogromna oszczędność czasu, co z kolei powoduje, że przyrządzanie posiłków jest dużo przyjemniejsze. Krajacz do warzyw ułatwi codzienną pracę w kuchni oraz okaże się niezastąpiony podczas przyrządzania świątecznych dań i posiłków dla większej liczby gości.
Wybór krajalnic jest naprawdę duży, więc warto zapoznać się z ich rodzajami i zdecydować czy kupić urządzenie uniwersalne, czy bardziej specjalistyczne.
Elektryczne krajalnice
Tego typu krajalnice to profesjonalny sprzęt polecany dla gastronomii. Mają możliwość poszatkowania dużej ilości warzyw i owoców w krótkim czasie. Oczywiście takie urządzenia świetnie sprawdzają się nie tylko w restauracjach, ale także w domach, pod warunkiem, że ktoś naprawdę sporo gotuje. Jeśli ktoś nie lubi ręcznego tarcia warzyw, a często robi przyjęcia i zaprasza gości, to taka elektryczna krajalnica może okazać się bardzo przydatna. Jest też nieodzowna podczas przygotowywania przetworów na zimę.
Ręczne krajacze do warzyw
Ręczne krajalnice mogą być plastikowe wyposażone w ostrza ze stali nierdzewnej oraz w całości wykonane ze stali. Na pewno trwałość krajalnicy wykonanej ze stali nierdzewnej będzie większa niż plastikowej. Uniwersalne krajacze nadają się do krojenia warzyw, owoców i frytek. Urządzenia takie pozwalają na uzyskanie idealnie równych części warzyw i owoców, co sprawia, że potrawy wyglądają bardzo estetycznie.
Te wykonane z tworzywa sztucznego są odporne na wilgoć i bardzo lekkie, więc łatwe w przenoszeniu. Te wykonane ze stali nierdzewnej są cięższe, ale i trwalsze.
Krajalnice spiralne (temperówki do warzyw)
Tego rodzaju krajacze do warzyw pozwalają szybko i łatwo pokroić warzywa w kształt spirali. Świetnie nadają się do spiralnego krojenia ziemniaków, cukinii, marchwi, ogórków i innych podłużnych warzyw. Można przy ich pomocy przygotować zdrowe spaghetti warzywne. Zazwyczaj są wyposażone w trzy wymienne ostrza do krojenia oraz antypoślizgową podstawę zapobiegającą przesuwaniu się po blacie. Obsługuje się je bardzo prosto – wystarczy nakłuć warzywo na ostrą końcówkę i kręcić krajalnicą dookoła.
Specjalne rodzaje krajalnic do warzyw i owoców
Można także sprawić sobie wiele rodzajów specjalnych krajalnic przeznaczonych tylko do konkretnych warzyw czy owoców, tj.: wykrawacz do ogórków, spiralę do ziemniaków, wykrawacz do awokado, krajalnicę do pomidorków i winogron, krajalnicę do frytek, siekacz do cebuli, obieraczkę do ananasa, wykrawacz do owoców takich jak melon i arbuz, krajacz do arbuza, krajalnicę do jabłek, wykrawacz do grejpfrutów, krajalnicę do mango czy cały zestaw narzędzi do obierania owoców (wykrawacz do ananasa, szczypce do usuwania szypułek truskawek i pomidorów, nożyk do cytrusów, nożyk do melona).
Rodzajów krajalnic jest naprawdę sporo, warto zatem kupić taką, która naprawdę przyda się w kuchni. Szeroki wybór krajalnic do warzyw i owoców można zakupić na stronie https://www.garneczki.pl/produkty/krajalnice-do-warzyw-i-owocow,701.
Artykuł sponsorowany.