Dania makaronowe są smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Rurki, świderki, muszle i inne rodzaje pasty chętnie zjadają dzieci i dorośli, dlatego makrony często pojawiają się na stołach. Najczęściej podaje się je z zupami i sosami, lecz równie smaczne są, gdy przyrządzi się je w formie zapiekanki.
Makarony wysokiej jakości od firmy Arrighi dostarczają sporo energii na wiele godzin. Ich smak jest wyśmienity, a po ugotowaniu rurki, świderki, płaty lasagne lub cannelloni nie sklejają się. Oto 3 pomysły na smaczne zapiekanki, które przygotuje się z cannelloni od Arrighi.
Smaczny i zdrowy makaron Arrighi
Makaron Arrighi jest produkowany z mąki z pszenicy durum i wody, dzięki czemu zawiera głównie węglowodany złożone i dostarcza sporo białka. Jest również bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że jest polecany nawet dla osób dbających o linię. Ze względu na sprężystość po ugotowaniu canneloni marki Arrighi jest odpowiednie do zapiekania.
Cannelloni z sosem bolońskim
Najprostszym przepisem na makaron cannelloni jest zapiekanie go w sosie bolońskim. Sos boloński przygotowuje się ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, mięsa mielonego i bulionu. Doprawia się go oliwą, ziołami kuchni włoskiej, cebulą i czosnkiem. Opcjonalnie dodaje się również białe wino. Wszystkie składniki gotuje się razem, a następnie nadziewa się makaron mięsem mielonym i polewa sosem. Na wierzch daje się sos beszamelowy i zapieka się danie w piekarniku – obiad jest gotowy w 30 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
Mięso mielone z drobiu, wieprzowiny lub wołowiny miesza się w misce wraz z przyprawami kuchni włoskiej, a następnie dodaje się do niego ugotowany, zmielony szpinak i zeszkloną, drobno posiekaną cebulkę ze startym czosnkiem. W międzyczasie gotuje się sos pomidorowy na bazie passaty. Do nadzienia dodaje się nieco sosu i nadziewa się ugotowane cannelloni Arrighi. Makaron polewa się resztą sosu pomidorowego, posypuje startą mozzarellą i zapieka przez około 45 minut.
Cannelloni z kozim serem i kurkami
Propozycja dla miłośników wytrwanych smaków. Kurki kroi się na kawałeczki i podsmaża na oliwie, a następnie miesza się je z kozim serem. Nadzieniem wypełnia się makaron Arrighi, a na wierzch wykłada się mus z 2 łyżek nadzienia zblendowanego z dodatkiem mleka i startego parmezanu. Całość posypuje się orzeszkami pinii i zapieka przez 15 minut.