W dobie robotyzacji większości czynności wiele osób decyduje się na zakup urządzenia, które ma dostarczać świeży i pożywny sok. Dlatego tysiące Polaków rusza do sklepów regularnie, by kupić wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę. Wiele osób mylnie zakłada, że oba sprzęty to właściwie jedno i to samo urządzenie – tak nie jest! Sokowirówka od wyciskarki różni się konstrukcją, tym jak się ją czyści czy przede wszystkim ceną. Jest to o tyle ważne, że porównując ważne czynniki, jestesmy w stanie dokonać prawidłowego wyboru. Zobaczcie, co będzie lepsze – wyciskarka wolnoobrotowa ze ślimakiem czy klasyczna sokowirówka?
Sokowirówka – szybko i bezproblemowo
Na samym początku zastanówmy się, czego oczekujemy urządzenia. Jeśli zależy nam na tym, by rano bardzo szybko uzyskać szklankę świeżego soku – najlepszym rozwiązaniem będzie sokowirówka, która w bardzo szybki sposób przerabia surowiec na sok. Jednak szybkość niesie za sobą pewne wady. To urządzenie cechuje się mniejszą wydajnością – po prostu część soku zostaje w owocu. Sokowirówka nie jest też w stanie wycisnąć soku z mniej soczystych (włóknistych wręcz) owoców i warzyw. Jeśli chcemy sok z buraka z dodatkiem marchwi, to przygotujmy się na kupno wyciskarki wolnoobrotowej. Jednak nie można odmówić sokowirówce sporo zalet. Większość z nas uzyskuje domowe soki z najpopularniejszych owoców i warzyw – zwykle soczystych. Tutaj przejdę do aspektu finansowego – sokowirówka nierzadko kosztuje dwukrotnie mniej niż wyciskarka ze ślimakiem. Różnica może być nawet większa, bo występują modele z podwójnym ślimakiem.
Wyciskarka – cierpliwość popłaca
Wyciskarka nie jest bez wad. Te urządzenia dokładniej przerabiają surowiec, uzyskując przy tym więcej soku. Niestety za dokładnością idzie również szybkość przerobu, która jest dużo mniejsza niż sokowirówki. Jednak, gdzie chcemy nadać aromatu ziół czy innych roślin włóknistych – wyciskarka świetnie sobie z tym poradzi. Co więcej, taki sok jest gęsty, ma bardzo wyrazisty smak. Sokowirówka “wyrzuca” z siebie nieco bardziej wodnisty i nie tak intensywny smaku sok. Dlatego też wyciskarka wolnoobrotowa Eldom to topowy produkt – dzięki wbudowanemu ślimakowi bardzo dokładnie wyciśnie sok – pozostałości z surowca to jedynie suche wióry. Cechuje się także łatwością czyszczenia. Po użyciu należy wlać wodę do środka i ją włączyć. Po chwili musimy jedynie ją opłukać i już jest gotowa do następnego razu. Co ważne, wyciskarka jest urządzeniem cichszym – wygląda dość standardowo, choć nie można jej odmówić minimalistycznego, stylowego kształtu.
Zdrowie
Kolejnym aspektem jest oczywiście zdrowie. Wyciskarka dzięki dokładnemu, powolnemu wyciskaniu jest w stanie wyciągnąć z warzyw, owoców i ziół wszystko co najlepsze. Nie rozbija cennych związków i mikroskładników. To sprawia, że soki można przechowywać przynajmniej dobę w lodówce bezstratnie. Sokowirówka natomiast sprawia, że musimy pić sok od razu po jego uzyskaniu. Rozwodniony sok ma mniej składników odżywczych – może gęsty płyn z wyciskarki Eldom będzie lepszym rozwiązaniem?