Piece konwekcyjno-parowe – wady i zalety

0
2716

Restauracje, bary czy stołówki potrzebują sprzętów funkcjonalnych, pozwalających na przyrządzenie potraw w jak najszybszym czasie. Aby lokal gastronomiczny mógł zapewnić szybkie, ale przygotowane na najwyższym poziomie potrawy, niezbędny jest piec który zastąpi wiele urządzeń. Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia gastronomiczne, które poprzez naparowywanie komory pozwalają na obróbkę termiczną potraw i sprawiają, że potrawy zachowują wysokie walory smakowe i zapachowe. Multigastro, ofertując kompleksowo sprzęt gastronomiczny stale rozszerza ofertę pieców konwekcyjno-parowych.

Jakie są zalety pieców konwekcyjno-parowych?

Główną zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest ich niski poziom awaryjności. Piece te charakteryzują się oszczędnością energii oraz wysoką funkcjonalnością. Piece konwekcyjno-parowe oferowane przez Multigastro pozwalają przyrządzać potraw z zachowaniem wartości odżywczych oraz beztłuszczowe smażenie czy pieczenie na parze. Jednak najważniejszą zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest możliwość przygotowania wielu potraw jednocześnie, co znacząco wpływa na wydajność pracy personelu produkcyjnego i zaplecza kuchennego.  Szybkość wydawania potraw jest dzisiaj kluczowa dla każdego lokalu gastronomicznego. Piece konwekcyjno-parowe Multigastro posiadają funkcję regeneracji potraw i dzięki technologii parowej umożliwiają wytworzenie dużej ilości wilgoci, sprawiającej, że potrawy są bardziej soczyste. Funkcja odtłuszczania i poziomej cyrkulacji powietrza powoduje odseparowanie zapachów potraw, które przyrządzane są jednocześnie. Moduł komputera w piecu konwekcyjno-parowym pozwala na zapamiętywanie receptur. Użytkowanie pieca przez długi okres pozwala na  przeprowadzenie pozytywnych wyników w arkuszu kosztów i strat.

Czy piec konwekcyjno-parowy ma wady…?

Piec konwekcyjno parowy przystosowany jest do częstej pracy, dlatego nie sprawdzi się w mniejszych restauracjach czy lokalach gastronomicznych bez pełnego obłożenia – używanie go do od czasu do czasu, będzie powodować straty finansowe. Trzeba także pamiętać, że pomieszczenie, w którym stanie piec musi być wyposażone w instalację elektryczną i odpływ wody. W piecu konwekcyjno-parowym nie da się również jednocześnie przygotować potraw z różnym zapotrzebowaniem na temperaturę lub wilgoć.

Jak dbać o piece konwekcyjno-parowe?

Aby piece konwekcyjno-parowe Multigastro cechowały się niską awaryjnością, należy go prawidłowo eksploatować i regularnie czyścić z osadzającego się kamienia kotłowego. Chcąc zminimalizować awarię urządzenia, osoby obsługujące piec powinny przejść szkolenie z jego obsługi.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ