Parzenie kawy

0
1746

O tym, że kawa to napój o szczególnych walorach smakowych, nie trzeba jakoś specjalnie nikogo przekonywać, bo to powszechnie wiadomo. Smakosze kawy najlepiej by Wam o tym opowiedzieli. I pomyśleć, że moglibyśmy się obywać bez kawy na tym najpiękniejszym ze światów… Są tacy, którzy bez kawy nie wychodzą rano z domu.

Picie kawy to dla wielu osób prawdziwy rytuał. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ wiąże się to z przyjemnością, z relaksem oraz przebywaniem w miłym towarzystwie. Czegóż chcieć więcej? Każdy kawosz ma swój ulubiony gatunek kawy oraz jej sposób parzenia. Tak więc jedni preferują tradycyjną „plujkę”, czyli „po turecku”. Nawiasem mówiąc, z Turcją nie ma to nic wspólnego. To tak mniej więcej jak „fasolka po bretońsku” czy „śledź po japońsku”. Inni natomiast wolą kawę z ekspresu przelewowego, a jeszcze inni z ekspresu ciśnieniowego. Nawiasem mówiąc, na kawę z ekspresu ciśnieniowego jeszcze jakiś czas temu trzeba było chodzić do kawiarni czy restauracji, natomiast w obecnej dobie można już sobie takie urządzenie zakupić, aby móc parzyć sobie doskonałą małą czarną w domowym zaciszu. W ofertach sklepowych takich ekspresów jest rzeczywiście sporo, więc tym samym każdy kupujący znajdzie taki, jaki mu będzie najbardziej odpowiadał.

A może kawa z zaparzacza?

A skoro już jesteśmy przy parzeniu kawy, warto wspomnieć jeszcze o tradycyjnych włoskich kawiarkach oraz o ciekawym urządzeniu, jakim jest french press. Kawa z french press ma też swoich zwolenników. Nic dziwnego, ponieważ nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze do tego wygodnie się ją parzy. A na czym polega parzenie kawy w dzbanku z zaparzaczem? Jak używać french pressu do kawy?

Otóż, french press to urządzenie do klasycznego parzenia kawy. Wynaleziono je na początku XX wieku we Francji, chociaż największą popularność zyskało w Wielkiej Brytanii oraz Danii. Parzenie kawy we french pressie jest niezwykle proste. Jeśli już mamy ten sprzęt, to jeszcze tylko potrzeba nam kawy i wrzątku. Na wstępie warto wlać wrzątek do urządzenia, aby nieco ogrzać ścianki , bo w ten sposób kawa pozostanie dłużej ciepła. Wodę wylewamy i dopiero teraz wsypujemy do urządzenia zmieloną kawę. Zalewamy ją wrzątkiem tak, aby pokryła fusy i dokładnie mieszamy. Czekamy ok. 10 sekund i dolewamy odpowiednią ilością wody. To oczywiście zależy od tego, ile porcji kawy chcemy otrzymać. Mieszamy i czekamy ok. 3 minuty aż kawa się zaparzy. Po tym czasie opuszczamy tłok, dociskając nim do dna fusy. Aromatyczny napój jest gotowy i można go rozlać do filiżanek. Już chyba wiemy, jak używać french pressu do kawy? Taka kawa jest niewątpliwie prosta w przygotowaniu. Taki sprzęt można z powodzeniem zabrać na wakacje czy inny dłuższy wyjazd. Z całą pewnością nie pożałujemy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ