Każda dieta ma swoje własne zasady. Tylko bezwzględne przestrzeganie tych reguł może pozwolić na czerpanie wszelkich korzyści z konkretnego jadłospisu.
Jak zatem wygląda typowa dieta ketogeniczna? Jakie produkty należy na niej spożywać, a których wypadałoby unikać?
Jak wyglądają początki na Keto?
Na samym początku dieta ketogeniczna zawsze jest dość ciężka. Nie chodzi już nawet o to, że trudno przywyknąć do jedzenia samych tłustych pokarmów, a bardziej o to, że samego gotowania i przygotowywania posiłków trzeba nauczyć się niemalże od nowa.
Przepisy, z których korzystało się dotychczas, nagle stają się bezużyteczne. Można je oczywiście modyfikować w taki sposób, by wykluczyć z nich węglowodany i białka, ale wymaga to wprawy i obycia w kuchni.
Warto więc krok po kroku zapoznać się z różnymi przykładowymi posiłkami keto. A na pierwszy rzut idzie śniadanie ketogeniczne, które zwykle jest najłatwiejsze w wykonaniu.
Śniadania na diecie ketogenicznej
Taką absolutną „keto” klasyką jest jajecznica. Bardzo często pojawia się ona w roli śniadania również i na innych dietach odchudzających. Każdy ją zna i każdy wie, jak ją przygotować.
W przypadku diety ketogenicznej różnica będzie polegać na tym, że jajecznicę zje się samą, ewentualnie z jakimś mięsem lub niewielkim dodatkiem warzyw, ale nie wolno jej uzupełniać pieczywem czy nawet waflami ryżowymi. Ale przecież sama w sobie też potrafi smakować znakomicie.
Oto prosty przepis na klasyczne, pyszne i wartościowe śniadanie ketogeniczne. Ten posiłek jest na tyle atrakcyjny, że od czasu do czasu można go sobie zaserwować także i w porze obiadowej bądź na kolację. Do wykonania ketogenicznej jajecznicy potrzeba trzech całych jajek (najlepiej tych od „szczęśliwych” kurek z wolnego wybiegu), 20 gramów masła, garści pokrojonego szczypiorku, soli oraz pieprzu.
Patelnię należy ustawić na kuchence i delikatnie podgrzać. Gdy temperatura naczynia nieco się podniesie, można umieścić na nim masło i poczekać, aż się rozpuści. Następnie należy wylać na patelnię jajka i smażyć je na małym ogniu, cały czas mieszając. W dowolnym momencie można dodać do jajecznicy szczypiorek i wybrane wcześniej przyprawy. Takie jajka idealnie sprawdzą się z samego rana, gdyż zapewnią uczucie sytości na przynajmniej kilka godzin.
To takie pyszne śniadanie na szybko. Dieta ketogeniczna musi je uwzględniać. A z jajecznicą można też dowolnie kombinować, wymieniając występujące w niej dodatki. Jeżeli ktoś nie przepada za szczypiorkiem, wystarczy, że zastąpi go małą cebulką, którą podsmażamy na patelni jeszcze przed wylaniem na nią jajek. Jajecznica smakuje też znakomicie z kawałkami mięsa. Można usmażyć ją na tłuszczu wytopionym z bekonu, który nadaje jej wyrazistości i lekko ostrzejszego aromatu. Opcji jest naprawdę mnóstwo. Trzeba po prostu kombinować i sprawdzać, która z nich wypadła najlepiej.
Co należy jeść na diecie ketogenicznej?
W tej diecie bardzo ważne jest odpowiednie rozłożenie makroskładników. Każdy posiłek powinien składać się na niej z właściwej ilości białek, tłuszczu i węglowodanów.
Liczy się też jakość produktów spożywczych. Mimo iż w diecie ketogenicznej najważniejszy jest po prostu tłuszcz, nie należy go czerpać z pokarmów, które powszechnie uchodzą za mało wartościowe. Dobrą dietę zawsze powinny wypełniać wysoko odżywcze pokarmy. A nie każdy gatunek mięsa można uznać za dobre źródło tłuszczu.
Aby dieta ketogeniczna miała sens, należy komponować ją z produktów charakteryzujących się wysoką zawartością tłuszczu. Powinny to być przy tym produkty jak najbardziej naturalne i zarazem jak najmniej przetworzone.
Najlepszym ich przykładem jest mięso. Nie zawsze musi być to wołowina czy wieprzowina, bo przynajmniej dwa razy w tygodniu należy sięgnąć po ryby tłuste (np. łososia lub makrelę), które dostarczą organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jaja, oleje i orzechy też są jak najbardziej wskazane. Warto natomiast unikać margaryn, które są źródłem tłuszczów trans.
Na diecie ketogenicznej wolno nawet spożywać słodycze, o ile przygotowuje się je samodzielnie. A można je wykonać np. z orzechów, masła orzechowego i oleju kokosowego. Takie domowe przekąski też potrafią świetnie smakować.
Dla kogo dieta ketogeniczna?
Nie dla wszystkich dieta ketogeniczna okaże się dobrym trybem żywienia. Niektórym osobom wręcz się ją odradza, gdyż w pewnych przypadkach może ona wyrządzić sporo szkód.
Według portalu Doktorfit.edu.pl, diety keto nie poleca się zwłaszcza tym pacjentom, którzy w danym momencie zmagają się z pewnymi problemami z układem trawiennym. Dieta obfitująca w tłuszcz może je tylko pogłębić.
Sama z siebie nieraz jest bowiem przyczyną bólów brzucha, wzdęć i naprzemiennych zaparć oraz biegunek. Posiłki bogate w tłuszcz doprowadzają czasem do tzw. „biegunek tłuszczowych”. Masa kałowa staje się wtedy bardzo płynna, a jej oddawanie wiąże się z bólem i uczuciem rozpierania w jelitach. Sprawia to spory dyskomfort i nie jest niczym przyjemnym.
Biegunki tłuszczowe mogą też prowadzić do zwiększonego wydalania witamin, minerałów i innych dobrych dla organizmu składników pokarmowych. Dieta ketogeniczna nie może być też stosowana przez osoby cierpiące na choroby nerek. Prowadzi ona do częstomoczu, a zwiększone wydalanie moczu jeszcze bardziej obciąża nerki, które muszą bez przerwy go przefiltrowywać i oczyszczać z toksycznych substancji.
Dieta ta nie jest też zbyt korzystna dla układu hormonalnego. Mając jakiekolwiek problemy z hormonami (czy to ich niedoborem, czy to ich nadmiarem), lepiej nie kombinować z dziwnymi i nietypowymi jadłospisami. Tego rodzaju diety zawsze są pewnego rodzaju szokiem dla organizmu. Mogą więc jeszcze bardziej upośledzić jego działanie i zaostrzyć te problemy, które już się pojawiły.