Wybór podłogi do kuchni to nie lada wyzwanie. Podłoga musi być wytrzymała, a przy tym estetyczna i dopasowana do wystroju pomieszczenia. Dobrym rozwiązaniem na kuchenną podłogę są płytki ceramiczne. Dlaczego? Na co zwrócić uwagę przy wyborze płytek?
Funkcjonalność i wytrzymałość przede wszystkim
Kuchnia to ważne pomieszczenie w domu, które każdego dnia poddawane jest intensywnej eksploatacji. Ważne jest zatem, aby było urządzone w sposób funkcjonalny i ergonomiczny. Wszystkie elementy wyposażenia kuchennego powinny wyróżniać się wysoką trwałością. Doskonała jakość to gwarancja długowieczności i niezawodności.
Ważnym elementem wyposażenia pomieszczenia kuchennego jest podłoga. Popularnym rozwiązaniem na kuchenną podłogę są płytki ceramiczne. Do największych zalet tych komponentów zaliczymy ich nieprzeciętną wytrzymałość. Płytki są odporne na uszkodzenia mechaniczne, co sprawia, że mogą zachować swój doskonały stan przez długie lata nawet przy intensywnej eksploatacji. Dużym plusem jest również odporność na wilgoć, na którą pomieszczenie kuchenne jest szczególnie narażone.
W kuchni często coś się rozlewa czy spada na podłogę. W konsekwencji na posadzce mogą powstać nieestetyczne plamy czy zacieki. Decydując się na płytki ceramiczne, nie musimy się tym martwić. Płytki łatwo utrzymać w idealnej czystości.
Nie można zapomnieć o tym, że płytki podłogowe prezentują się bardzo estetycznie i gustownie. Odpowiednio dobrane stworzą solidną bazę dekoracyjną, którą można ozdobić w dowolny sposób, tym samym tworząc wyjątkowo przytulny klimat w kuchni.
Idealne płytki do kuchni, czyli jakie?
Przy wyborze płytek podłogowych do kuchni warto zwrócić uwagę na takie parametry jak:
- ścieralność,
- twardość,
- antypoślizgowość,
- nasiąkliwość,
- klasa jakości.
Ścieralność (PEI) oznacza odporność płytek na tarcie mechaniczne związane z codzienną ich eksploatacją. Parametr określany jest w 5 klasach, gdzie PEI I to płytki przeznaczone do pomieszczeń o małym natężeniu ruchu (tam, gdzie chodzi się boso lub w kapciach – np. w sypialni), a PEI V to płytki odpowiednie do pomieszczeń o nasilonym ruchu (np. na dworcach kolejowych). Im wyższa klasa, tym płytki są bardziej odporne na ścieranie. Najlepszym rozwiązaniem do kuchni będą płytki o klasie ścieralności PEI III.
Twardość, czyli odporność na zarysowania, określa się według skali Mohsa w przedziale od 1 do 10. Odpowiednie na kuchenną podłogę będą płytki o twardości 5-6.
Antypoślizgowość wyrażana jest w 5 klasach – od R9 do R13. Do kuchni wystarczą płytki o klasie R10. Nasiąkliwość płytek nie powinna przekraczać 3%. Najlepszą klasą jakości zaś będzie klasa I w 3-stopniowej skali.
Styl płytek kuchennych
Wspomnieliśmy, że podłoga stanowi swoistą bazę dekoracyjną kuchni. Od jej wyboru w dużej mierze będzie zależeć to, czy pomieszczenie będzie spójne, estetyczne i atrakcyjne wizualnie.
Na rynku znajdziemy niezwykłą różnorodność form, kolorów i wzorów płytek podłogowych, co sprawia, że z łatwością możemy dopasować je do każdego stylu aranżacyjnego. W nowoczesnej kuchni doskonale sprawdzą się klasyczne płytki białe o prostej formie. W kuchni glamour możemy zastosować ponadczasowe płytki marmurowe. Do industrialnego pomieszczenia pasuje szara podłoga. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie płytek imitujących beton. Ciekawym przełamaniem prostego, minimalistycznego wystroju będą płytki patchwork, heksagonalne czy inne o nietypowej formie lub nietuzinkowym wzorze.
Szeroki wybór płytek kuchennych oferuje sklep Domus. Jego propozycją są modele:
- klasyczne czarne i białe,
- retro i vintage,
- heksagonalne i oktagonalne,
- imitujące marmur, beton czy drewnopodobne,
- wzorzyste i patchwork,
- i wiele innych.
Oferowane płytki pochodzą od znanych producentów.