Co jeść, kiedy chorujesz na COVID-19 ?

0
1074
Co jeść, kiedy chorujesz na COVID-19 ?

Badania nad tym, w jaki sposób określone produkty spożywcze mogą wpłynąć na powrót do zdrowia po zakażeniu wirusem SARS-CoV-2, są dopiero w początkowej fazie, ale wiadomo, że zrównoważona, bogata w składniki odżywcze dieta jest kluczem do utrzymania silnego układu odpornościowego. Poniżej przedstawiamy wszystko, co warto wiedzieć o tym, co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, gdy masz COVID-19.

Witamina D jest kluczowym składnikiem odporności. Suplementacja witaminą D – zwłaszcza u osób z jej niedoborem – chroniła przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych. Inne mikroskładniki odżywcze – między innymi witamina C, witamina B6 i witamina E – również zostały powiązane ze zdrowiem układu odpornościowego.W serwisie ogloszenia24m.pl znajdziesz wiele suplementów wspomagających chorobę.

Co jeść przy covid-19

Niektóre makroskładniki odżywcze, takie jak błonnik i białko, zostały powiązane z lepszą odpornością. Żywność fermentowana może odgrywać rolę w zdrowiu układu odpornościowego. Według badania z 2021 roku opublikowanego w czasopiśmie „Cell”, spożywanie sfermentowanej żywności prowadziło do większej różnorodności mikrobiomu, co może mieć wpływ na reakcję immunologiczną.

Odpowiednia suplementacja

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i odporności. Owoce i warzywa bogate w mikroelementy wspierające odporność, takie jak witaminy A, C, D i cynk, to m.in: owoce cytrusowe, pomidory, kiwi, marchew, słodkie ziemniaki, brokuły i papryka. Pokarmy te nie tylko dostarczają kluczowych mikroskładników odżywczych, ale wiele z nich zapewnia także zastrzyk węglowodanów złożonych. Dzięki nim poziom energii w ciągu dnia jest stabilniejszy, co może być korzystne w przypadku zmęczenia COVID-19. Przy chorobie bardzo ważna jest suplementacja, to połowa sukcesu warto stosować produkty na które nie trzeba recepty https://www.ogloszenia24m.pl/ogloszenie-meridia-sprzedam-bez-recepty-tanio-kupie-sklep-internetowy-gdzie-kupic-1186/ a pomogą szybciej wyzdrowieć.

Covid-19 dieta

Spośród trzech makroskładników odżywczych – białka, tłuszczu i węglowodanów – białko jest znane ze swojej zdolności do budowania mięśni i naprawy tkanek. Stanowi ono również podstawę wszystkich komórek, w tym komórek odpornościowych. Spożywanie zbyt małej ilości tego składnika upośledza funkcje odpornościowe i zwiększa ryzyko chorób zakaźnych. Wołowina wspomaga odporność, ponieważ zawiera minerał cynk, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie, w tym w produkcji białka i gojeniu się ran.

Należy jednak pamiętać, że większość badań dotyczących diety i odporności opiera się na nawykach żywieniowych ustalonych przed zachorowaniem. Innymi słowy: Twój układ odpornościowy nie osiągnie takiego stanu z dnia na dzień. Żadna konkretna potrawa ani idealny jadłospis nie zagwarantują, że wrócisz do formy, a w zależności od objawów, spożywanie dużej ilości pokarmów może być trudnym zadaniem. Jeśli jednak czujesz się na siłach, by jeść normalnie, zdrowa, pełnowartościowa dieta może pomóc w utrzymaniu poziomu energii.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ