Który z nich będzie idealnym rozwiązaniem dla Ciebie i Twojej kuchni?
Bez blendera można żyć, ale o ile łatwiejsze i smaczniejsze jest życie z takim pomocnikiem? Dzięki niemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu, niepotrzebnych nerwów i urozmaicisz dietę. Wybierając urządzenie dla siebie, zastanów się, czy zdecydować się model ręczny, czy kielichowy? Dowiedz się na czym polega między nimi różnica i który z nich lepiej spełni Twoje oczekiwania.
Blender ręczny
Prosty, niewielki, złożony z ramienia z silnikiem, końcówki z nożykiem oraz ewentualnie innych dodatkowych końcówek o odmiennych funkcjach. Doskonale sprawdzi się do mieszania i przecierania produktów. Jest to urządzenie, które wymaga ciągłego trzymania, jednak zwykle wykonuje swoją pracę na tyle szybko, że nie jest to uciążliwe. Blender ręczny z łatwością wymiesza ciasto naleśnikowe w dowolnym naczyniu, czy zupę w garnku, bez konieczności przelewania jej do specjalnego dzbanka.
Wśród dodatkowych końcówek może znaleźć się taka do ubijania np. białek, kruszenia lodu, bądź pojemnik z nożami do siekania. Dzięki temu sprzętowi, w prosty sposób uzyskasz gładką konsystencję obiadku dla niemowlęcia, zupy, czy sosu. Nie musisz dysponować przy tym dużą przestrzenią w kuchni. Blender ręczny jest na tyle mały, że z powodzeniem zmieści się w każdej szafce, bądź szufladzie.
Blender kielichowy
Jest to urządzenie wolnostojące, wyposażone w pojemnik, najczęściej szklany, czasem plastikowy. Z pewnością wymaga swojego miejsca na kuchennym blacie, choć większość modeli nie zajmie go dużo. W blenderze kielichowym przygotujesz pożywne koktajle, zdrowe smoothie, pasty kanapkowe, musy owocowe i wiele innych. Wygodny pojemnik z dzióbkiem pozwoli Ci na sprawne przelanie płynu do szklanki, miski, czy garnka, bez rozlewania. Kielich bardzo łatwo jest utrzymać w czystości, można go również myć w zmywarce.
Jeżeli nie cierpisz na brak miejsca w swojej kuchni i myślisz o tym, by używać blendera na co dzień, wybierz kielichowy. Każdego ranka będziesz mógł szybko przygotować zdrowy napój do pracy, czy dziecku do szkoły. Jeśli zaś rozdrabniać planujesz tylko podczas gotowania niektórych potraw, a na Twoim blacie stoi już wystarczająca liczba sprzętów, wybierz model ręczny, który z powodzeniem wykona dobrą robotę i łatwo da się schować.