Ciasto francuskie to znany rodzaj wyjątkowego i przede wszystkim bardzo delikatnego ciasta, składającego się z wielu niezwykle cienkich, pojedynczych warstw. Produkt ten cechuje kruchość oraz charakterystyczny, przyjemny smak. Nic więc dziwnego, że wiele osób chętnie wykorzystuje go w kuchni, zastanawiając się przy tym, co zrobić z ciasta francuskiego. Możliwości użycia go jest bowiem bardzo dużo. Ciasto francuskie z powodzeniem sprawdza się zarówno do przyrządzenia na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Ilość zalet, w tym również duża dostępność i niewysoka cena, powodują, że miłośników tego produktu nie odstrasza nawet jego kaloryczność.
Co zrobić z ciasta francuskiego? Dysponując tym składnikiem, można wyczarować wiele wersji rozmaitych przekąsek i wypieków. Przede wszystkim w prosty i szybki sposób piecze się znane na całym świecie rogaliki, croissanty czy ciasteczka, które można wypełnić nadzieniem z konfitur, dżemu, budyniu, owoców czy białego sera. Dodatkowo warto na wierzch nałożyć żółtko jajka, warstwę miodu lub posypkę z sezamu, cynamonu czy cukru. Mając ciasto francuskie, nie należy zapominać też o możliwości przygotowania słynnej napoleonki.
Myśląc o tym, co zrobić z ciasta francuskiego, nie trzeba skupiać się jedynie na opcjach deserowych. Osoby, które nie przepadają na słodkościami, mogą przyrządzić coś na słono. Doskonałym przykładem są paszteciki, tarty, rogaliki, roladki, gniazdka czy pierogi. Wystarczy zastosować do nich mięso, wędliny, zioła, przyprawy, sery (żółty, parmezan, mozzarella, feta), a także wiele warzyw. Świetnie sprawdzi się papryka, brokuły, szpinak, cukinia lub bakłażan.