Deska kuchenna w stylu eco

0
1428

Po okresie zachwytu sztucznymi materiałami powrót do natury na dobre zadomowił się w naszych domach. Z tego powodu plastikowe elementy zastępowane są powoli naturalnymi materiałami, takimi jak drewno. Jest ono idealnym wyborem zwłaszcza do kuchni, dlatego przyjrzyjmy się podstawowym akcesoriom, jakim są deski do krojenia.

Deska desce nierówna

Któż z nas nie pamięta królujących jakiś czas temu na kuchennych blatach kolorowych, plastikowych desek, które po kilkunastu użyciach były pocięte i powycierane? Z pewnością niejedna osoba zastanawiała się wówczas, czy drobinki plastiku nie dostają się do jej kanapek lub obiadu, szkodząc zdrowiu. Nikt też nie mógłby ich nazwać estetycznymi.

W związku z tymi problemami producenci odeszli od nich, swoje zainteresowanie kierując w stronę natury. Warto przy tym wspomnieć, iż nowoczesne deski do krojenia mogą być wykonane w różnych technologiach. Przyjrzyjmy się bliżej wybranym z nich.

Deska bambusowa

Pierwszym typem są deski wykonane z bambusa, przy czym należy zwrócić uwagę, iż nie są one deskami drewnianymi. W celu ich produkcji ułożone warstwowo trawy są prasowane, dzięki czemu uzyskuje się ich dużą twardość i małą nasiąkliwość. W efekcie są one odporne na uszkodzenia, szybko wysychają i nie wymagają impregnacji. Podobnie jak deski z drewna, bambusowe nie tępią noży, co mogłoby się zdarzyć przy używaniu desek szklanych. Brak klejów sprawia, że zasługują na miano naprawdę ekologicznych.

Deska drewniana

Drugim rodzajem desek są deski drewniane, podobne do tradycyjnych. Wykonane z naturalnego materiału, mają ogromną zaletę: przy prawidłowej konserwacji wykazują właściwości bakteriobójcze. Jednak aby rzeczywiście miały taki wpływ, muszą być po każdym użyciu szybko myte i wycieranie, co zapobiega wchłanianiu wody, niweczącemu ich prozdrowotne właściwości. Warto także natrzeć je olejem jadalnym przed użyciem, gdyż zaimpregnowane dłużej i lepiej posłużą.

Deska drewniana

Dużą zaletą desek drewnianych jest ich odporność na zarysowania i „umiejętność” zasklepiania niewielkich nacięć, dzięki czemu przez wiele lat zachowują ładny wygląd. Szczególnie wysoką twardością i wytrzymałością charakteryzują się akcesoria wykonane z drewna egzotycznego. Przykładem może być deska z drewna tekowego, dostępna w sklepie internetowym Witeks.pl. Poza dużą odpornością, wyróżnia się także dekoracyjnym usłojeniem.

Kolejna zaleta desek drewnianych, jak również bambusowych, to odporność na wysokie temperatury. Dzięki niej mogą służyć jako naturalna podstawka pod gorący garnek.

Deska szklana

Ostatnim rodzajem prezentowanych desek naturalnych są deski szklane, które od pewnego czasu zagościły na kuchennych blatach. Ich wielką zaletą jest wysoka odporność na zarysowania oraz dekoracyjny wygląd – często są ozdobione ciekawymi motywami. Co więcej, są łatwe w utrzymaniu czystości i nie chłoną wody, dzięki czemu nie stanowią siedliska bakterii. Nie wchłaniają także zapachów, dzięki czemu są idealnym wyborem do krojenia cebuli czy ryb.

Niestety, oprócz szeregu zalet deski szklane posiadają także wady. Przede wszystkim mogą przyczyniać się do tępienia noży, w szczególności ceramicznych, dlatego lepiej ich nie używać. Istnieje również ryzyko ich stłuczenia podczas używania lub czyszczenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ