Przygotowanie dietetycznych potraw, upieczenie ciasta, przyrządzenie przetworów – to tylko niektóre z wielu czynności, podczas wykonywania których waga kuchenna jest niezbędna. Jakie urządzenie wybrać – spośród tych dostępnych na rynku, by sprostało wszelkim pomiarowym, kuchennym zadaniom?
Tradycja vs nowoczesność
Zasadnicza kwestia przy wyborze wagi kuchennej dotyczy tego, jaki rodzaj urządzenia lepiej sprawdzi się w konkretnym gospodarstwie domowym. Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje wag: mechaniczne i elektroniczne. Produkty mechaniczne używane są z powodzeniem od wielu lat, jednak mają jeden zasadniczy minus: niedokładność wykonywanych przez nie pomiarów sięga nawet do 20 g, podczas gdy w wagach elektronicznych wynosi zaledwie 1-2 g. Skrupulatność pomiarów jest bardzo istotna chociażby w przypadku odmierzania produktów dla diabetyków lub przyrządzania dań dla osób, które są na diecie. Przewaga urządzeń elektronicznych jest widoczna również w obsłudze – wynik łatwiej odczytać z wyświetlacza. Należy jednak pamiętać, że jedynie regularna wymiana baterii pozwoli otrzymywać wiarygodne pomiary. Przydatną opcją będzie zatem kupienie wagi wyposażonej we wskaźnik naładowania baterii.
Możliwości obciążeniowe
Przed zakupem wagi kuchennej warto się zastanowić, jakie produkty będą na niej najczęściej ważone. Inne urządzenie przyda się do odmierzania lekkich składników (do 1 kg), inne natomiast sprawdzi się podczas przygotowywania produktów na przetwory. W sklepach dostępne są wagi o różnych parametrach. Najczęściej spotykane są modele o maksymalnym obciążeniu z zakresu od 1 do 5 kg. Dobrze jest również sprawdzić, czy waga posiada wskaźnik przekroczenia obciążenia. Jeśli nie, w przypadku przekroczenia obciążenia, wyświetlacz będzie mylnie wskazywał maksymalną wartość.
Przydatne funkcje
W sklepach można trafić na wagi kuchenne, które nie tylko skrupulatnie informują o ciężarze produktu, ale też wskazują na zawartość kalorii oraz węglowodanów, tłuszczów i białek w danym składniku. To funkcja szczególnie przydatna dla tych, którzy są na ścisłej diecie. Oprócz tego, przyda się także funkcja tarowania – opcja umożliwia sprawdzenie wagi samego produktu, wyłączając obciążenie spowodowane przez pojemnik. W niektórych przepisach wartości podawane są w gramach, w innych natomiast w dekagramach lub innych jednostkach. W takiej sytuacji, pomocna okaże się waga wyposażona w przelicznik miar.
Dodatkowe ułatwienia
Zdecydowanie prostsze będzie używanie wagi wyposażonej w miseczkę. Zwykle jest ona przezroczysta i posiada miarkę. Najlepiej, żeby miskę można było zdejmować, pozwoli to w łatwy sposób przekładać ważone produkty. Warto również wybrać wagę z funkcją automatycznego włączania i wyłączania. Wtedy urządzenia załączy się samo, gdy wystąpi nacisk na jego powierzchnię, a wyłączy po chwili od zakończenia użytkowania.
Artykuł sponsorowany.