Jak kupować świeże mięso dla restauracji?

0
1607
Jak kupować świeże mięso dla restauracji?

Posiadając lokal gastronomiczny i chcąc w jego menu proponować gościom steki, jagnięcinę czy drób trzeba przede wszystkim zadbać o najwyższej jakości dostawy surowca. W miarę poszerzania się wiedzy na temat typów mięs oraz rosnącego doświadczenia gości restauracji, tylko wysokiej jakości produkt może nas na gastronomicznym rynku wyróżnić. 

Jakość mięsa zależy od hodowcy

Aby zapewnić gościom najwyższej jakości mięso, warto korzystać przede wszystkim z ofert sprawdzonych dostawców. Znacznie lepiej jest oprzeć swoje menu o nieco droższe, ale pozyskane z mniejszych hodowli mięso. Wszystko dlatego, że mali hodowcy w sposób szczególny dbają o zwierzęta. Nie ma tu mowy o stosowaniu hormonów czy antybiotyków, które niestety nadal są normą w hodowlach masowych.

Hodowle ekologiczne to nie tylko nazwa

To, czy hodowla może nosić miano ekologicznej, szczegółowo regulują akty prawne takie jak Rozporządzenie Rady (WE), Rozporządzenie Komisji (WE) i ustawa o rolnictwie ekologicznym. Właśnie w tych dokumentach zawarte są regulacje, jakie definiują rolnictwo i hodowlę ekologiczną. Jeśli dany hodowca ma taką właśnie hodowlę musi spełnić szereg warunków dotyczących opieki nad zwierzętami, m.in. mieć właściwą wentylację, oświetlenie, temperaturę i wilgotność w pomieszczeniach. Musi też dbać o odpowiednią przestrzeń i zdrowie zwierząt. To wszystko sprawia, że mięso pochodzące z takiej hodowli jest najwyższej jakości. Jego wybór to możliwość zapewnienia gościom restauracji posiłków mięsnych bez toksyn, zanieczyszczeń czy antybiotyków – to potężny argument za wyborem naszego lokalu.

Twoim obowiązkiem jest serwowanie mięsa bezpiecznego 

Na jakość miejsca wpływa miejsce i zasady hodowli. Ale cała odpowiedzialność hodowcy kończy się w momencie, kiedy mięso trafia do naszej kuchni. Jeśli będzie skażone np. włośnicą, gość restauracji będzie dochodził swoich racji wyłącznie w stosunku do restauracji, która bierze odpowiedzialność za to, co serwuje. Stąd tak ważna jest dbałość o dostawy mięsa i oparcie swojego menu o stałych i sprawdzonych dostawców. 

Jakość mięsa i jego wygląd

Każde surowe mięso, które kupujemy do lokalu musi odznaczać się charakterystycznym wyglądem, by mogło zostać uznane za odpowiednie. I tak np. mięso wołowe powinno mieć zwartą strukturę, intensywnie czerwoną barwę i świeży zapach, mięso wieprzowe zaś winno mieć strukturę marmurkowatą, tłuszcz na wierzchu powinien być biały i zwarty, a zapach ledwie wyczuwalny. Cielęcina natomiast powinna mieć lekko mleczny zapach i różowe, ale nie za jasne mięso, dobry drób będzie zaś posiadał jędrną, gładką powierzchnię i kolor od bladego różu do delikatnej czerwieni. Jednak o dobrych strukturach mięsa o wiele więcej powinna wiedzieć osoba zajmująca się jego zamawianiem. 

Każde mięso musi być też szczegółowo opisane. U dostawców takich jak swiezemieso.pl znajdziemy szczegółowe informacje na temat gospodarstw, z których pochodzi dana sztuka mięsa oraz dacie uboju. Tylko zamawiając świeże mięso w ten sposób, możemy być spokojni o jego bezpieczeństwo i pewni najlepszego smaku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ