Amatorów grillowania w Polsce nie brakuje, a nawet mawia się, że jest to nowa polska tradycja. Niezależnie od tego można stwierdzić, że jest to najpopularniejszy sposób na spędzanie letnich popołudni i wieczorów w gronie znajomych i rodziny. By jednak grillowanie było udane, potrzebne jest nie tylko miłe towarzystwo i wesoła atmosfera. Przede wszystkim niezbędny jest dobry grill, który umożliwi sprawne przyrządzanie potraw, a zwłaszcza – zapewni im wyjątkowy smak, przy czym będzie jednocześnie wygodny i bezpieczny w użytkowaniu. Wybierać można spośród różnych rodzajów takich urządzeń. Najpopularniejsze są grille węglowe, ale warto też przyjrzeć się urządzeniom gazowym i elektrycznym i dobrać sprzęt najlepszy dla swoich potrzeb.
Grille węglowe – tradycyjne i najpopularniejsze
Węglowe grille łączą w sobie niepowtarzalny klimat ogniska – trzaskający ogień, charakterystyczny zapach dymu i pieczonego jedzenia, z udogodnieniem, jaki zapewnia ruszt. Te najbardziej podstawowe modele bywają jednak dość niewygodne w użytkowaniu, a czasem nawet mogą być niebezpieczne. Na szczęście można znaleźć grille węglowe w ulepszonej wersji, na przykład w ofercie marki Weber. Są to estetyczne grille kuliste z pokrywą świetnie chroniącą przed nadmiernym żarem. Smak jedzenia pozostaje taki sam jak w przypadku grilli tradycyjnych, ale korzystanie z tego sprzętu jest bardziej komfortowe i bezpieczniejsze, także jeśli chodzi o usuwanie popiołu – ułatwia to specjalny system One-Touch.
Grille węglowe uchodzą za bardzo klimatyczne, świetne będą więc dla zdeklarowanych miłośników takiego biesiadowania oraz entuzjastów tradycji.
Nowoczesne grille gazowe
Sprzęty tego rodzaju najlepsze są dla osób, które chcą szybko cieszyć się smakiem potraw. Błyskawicznie osiągają bowiem temperaturę odpowiednią do pieczenia, nie trzeba męczyć się z ich rozpalaniem i zastanawiać się, czy nadeszła już właściwa chwila, by nakładać jedzenie na ruszt. Nie trzeba też wydawać pieniędzy na podpałki i węgiel drzewny. Takie grille prezentują się też bardzo estetycznie. Dzięki funkcjonalnym pokrywom i obiegowi powietrza można uzyskiwać wspaniałe efekty smakowe przyrządzanych dań, jest to więc propozycja idealna dla smakoszy grillowanych potraw.
Grille elektryczne – idealne do domu
Takie urządzenia są zwykle wybierane przez osoby, które szczególnie cenią sobie wygodę, a jeszcze częściej – przez tych, którzy nie mogą biesiadować na świeżym powietrzu. Mieszkańcy bloków czy małych posesji także mogą dzięki nim zaznać przyjemności grillowania, a przy tym cieszyć się z wydajności i ekonomiczności takich urządzeń. Ich cechą charakterystyczną jest to, że kiedy się je rozgrzeje, wolno się wychładzają, a więc można grillować długo nie płacąc wiele za energię, a przy tym cieszyć się smakiem i aromatem mocno wysmażonych potraw. Grille takie, jako że przeznaczone są do użytku domowego, są też bardzo wygodne w obsłudze, a już prawdziwym hitem jest funkcja samoczyszczenia.
Źródło: grillmix.pl