Jakie wybrać urządzenia chłodnicze do gastronomii?

0
1617
Jakie wybrać urządzenia chłodnicze do gastronomii?

Urządzenia chłodnicze to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Pozwalają przechowywać produkty, zapewniając im świeżość, a właścicielowi oszczędności i mniej strat. Jakie sprzęty zasługują na naszą uwagę?

Świeżość produktów to kwestia kluczowa, gdyż od tego zależą ew. zyski oraz straty. Klient, który nie będzie zadowolony lub jakość i świeżość produktów wzbudzi w nim wątpliwości, prawdopodobnie już nie wróci do lokalu.

Warto zainwestować zatem zarówno w dobrej jakości produkty, jak i urządzenia przedłużające ich świeżość, jak m.in. szafa chłodnicza, regały chłodnicze, szafy i witryny mroźnicze itd. Sprzęt gastronomiczny tego typu to elementarne wyposażenie każdego lokalu.

Sprzęt gastronomiczny chłodzący

Wybór konkretnych urządzeń chłodniczych zależy m.in. od rodzaju i wielkości lokalu, jego charakteru oraz indywidualnych potrzeb. Większość restauracji czy barów jest wyposażona m.in. w szafy oraz stoły chłodnicze, popularne są także witryny. Poniżej kilka wybranych rodzajów takich urządzeń.

Szafa chłodnicza

Szafy chłodniczo-mroźnicze to jedno z podstawowych urządzeń do przechowywania żywności w każdym lokalu gastronomicznym. Wybór wśród tych urządzeń jest bardzo duży – są modele 1-, 2- lub 3-drzwiowe, z wentylacją itd. Decydując się na konkretny, trzeba wziąć pod uwagę wielkość lokalu i konkretne potrzeby. Wysokiej jakości szafa chłodnicza pomieści od 120 do 1400 litrów, są też wyposażone w praktyczne tace, czynnik chłodniczy, oświetlone i samozamykające się drzwi.

W wybranych modelach zastosowano nowoczesny system – parownik zamontowano z tyłu, zwiększając ich pojemność. Dobrym wyborem będzie też szafa chłodnicza z automatycznym odszranianiem parownika.

Stoły chłodnicze i mroźnicze

Jako sprzęt gastronomiczny służący do przechowywania żywności służą często także stoły chłodnicze oraz mroźnicze. Ich dodatkową funkcją jest eksponowanie produktów lub dań w obniżonej temperaturze – goście mogą wtedy wybrać sobie konkretny kawałek mięsa lub ryby, który zostanie dla nich przyrządzony.

Stoły wykonane są ze stali nierdzewnej i zwykle występują modele 2- lub 3-drzwiowe, z szufladami, opcjonalnie także zlewem, przeszklonymi drzwiami, nadstawkę na pojemniki GN itd.

Komory mroźnicze

Komory chłodnicze i mroźnicze składają się z płyt warstwowych o grubości ok. 80-100 mm, dzięki czemu nie dochodzi do poważnych strat ciepła. Do wyboru są nieduże i poręczne komory, jak i panele do magazynów chłodniczych, a zatem mogą one z powodzeniem spełniać różne potrzeby dotyczące optymalnego przechowywania produktów w niskich temperaturach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ