Kuchnie świata – TOP 3 kulinarnych hitów

0
1958
Kuchnie świata – TOP 3 kulinarnych hitów

Kulinarne podróże kuszą nieznanymi smakami i aromatami – można wybrać się w niezliczoną liczbę miejsc! Dzięki książkom można zaspokoić apetyt na egzotyczne dania, a także nauczyć się wielu technik ze wszystkich kontynentów. Chętnie poznajemy tradycyjne smaki na wakacjach, ale po powrocie możemy przywrócić ich smak we własnej kuchni. Poniżej 3 bestsellery dla weganów i wegetarianów.

Jeśli znudziły Wam się mielone z buraczkami, pomidorowa z ryżem oraz makarony przyrządzane na szybko, wybierzcie się w kulinarne podróże. Poznacie różne techniki, nowe smaki, magię nieznanych przypraw, a także zrozumiecie, jak ważną rolę pełnią dobrej jakości i świeże składniki. Wybraliśmy kilka książek, o które koniecznie musicie wzbogacić swoją biblioteczkę – m.in. „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata”, a także propozycję na wegańskie desery.

Paola Gavin – „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata

Wspaniała książka o jedzeniu i prawdziwej kulinarnej przygodzie – lektura obowiązkowa dla miłośników wegetariańskiej kuchni! Warto dodać, że nie jest to jej pierwsza książka o takiej tematyce, gdyż autorka do tej pory napisała już aż trzy. Nic dziwnego, gdyż żydowska kuchnia wegetariańska uchodzi za najbardziej różnorodną i bogatą odmianę tej diety.

Żydzi żyli na całym świecie, co sprzyjało rozwijaniu ich tradycji kulinarnych oraz poznawaniu nowych smaków. W efekcie udało im się stworzyć niezwykle ciekawą i aromatyczną kuchnię, bazując na mące, warzywach, owocach, serach owczych i kozich, orzechach i ziołach. Autorka poznaje nam z wegetariańskimi potrawami stanowiącymi część żydowskiej kultury.

Co więcej, ten rodzaj kuchni oferuje naprawdę wiele z powodu zasad kuchni koszernej – m.in. w daniu nie można łączyć mleka i mięsa.  W książce można znaleźć wiele inspiracji na zupy, sałatki, gulasze i inne dania jednogarnkowe, przystawki, dania świąteczne itd.

Karolina Gawrońska – „Wegańskie słodycze”

Moda na wegańskie czy bezglutenowe słodkości trwa – polecamy książkę Karoliny Gawrońskiej, w której znajdziecie wiele inspiracji na zdrowsze desery bez mleka, jajek, glutenu, utwardzonych tłuszczów itd. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu.

Autorka zdobyła popularność jako prowadząca kanał na YouTubie oraz blog „Savory or Sweet?”, a także miłośniczka zdrowego stylu życia. W książce opracowała oryginalne receptury na słodycze w wersji roślinnej i bezglutenowej. Co ważne, wszystkie te naturalne słodkości można przygotować z ogólnodostępnych składników.

Audrey Cosson – „Moja kuchnia wege”

Pizza, tarta, makaron, danie jednogarnkowe, zupa, a może risotto? Audrey Cosson zadbała o różnorodność przepisów, a zatem można znaleźć różne pomysły na wegetariańskie dania. Książka zawiera też porady na temat warzyw oraz łączenia produktów, aby uzyskać jak najbardziej wartościowe posiłki, wymienia zamienniki mięsa, a także zalety z wyboru wegetariańskiego stylu życia.  

Większość potraw nie wymaga poświęcenia dużo czasu na ich przygotowanie. Są pyszne, zdrowe i tanie, a dodatkowo kuszą kolorami. Odpowiednio przyprawione mogą zaskoczyć nawet miłośników potraw z mięsem w roli głównej. Warto wypróbować oryginalne dania obiadowe, ale także przekąski, pomysły na śniadania oraz desery.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ