Zacznijmy może od tego czym jest marketing.
Marketing jest to proces planowania cen, promocji oraz realizacji dystrybucji dóbr i usług, które mają na celu przyniesienie korzystnych skutków osobie, która posiada własną działalność.
Zasady marketingu :
* wybór i kształtowanie rynku
* kontrola skuteczności działań marketingowych, przedsiębiorczych
* zintegrowane oddziaływanie na rynek
Zatem jak zaplanować sprawnie działający marketing usług gastronomicznych ?
Otóż sytuacja nie jest taka straszna jak może się wydawać.
Należy przeanalizować kilka ważnych wątków, m. in :
Czym chcemy się zająć w sektorze gastronomicznym ?
Do jakiej grupy klientów chcemy trafić ?
Opracowanie takiej strategii powinno bazować na dogłębnej analizie rynku.
Tak, więc co powinniśmy przeanalizować:
Jaka jest jego wielkość ? (obecna, prognozowana)
Jakie panują aktualne trendy rynkowe ?
Jakie są koszta ? (wszelakie)
Jaka jest konkurencja ?
Dzięki powyższej analizie możemy przejść dalej.
Mianowicie do oceny mocnych oraz słabych stron.
W tym celu, powinniśmy się posłużyć narzędziem do tego służącym, czyli analizie SWOT.
Czym jest SWOT?
S- strenght (mocne strony)
W- weakness (słabe strony)
O- oppotunities (szanse)
T- threats (zagrożenia)
Przykładowa analiza SWOT :
Mocne strony :
-Szeroka gama potencjalnych klientów
-Ciekawy pomysł na ofertę usługową firmy
-Dobre reagowanie na zmiany otoczenia
Słabe strony :
– Mocna konkurencja
– Niska jakość
– Brak wiedzy dotyczącej zarządzania
– Słaba promocja
– Wysokie koszty
– Małe przychody
– Duże straty
Szanse :
-Przebicie konkurencji
-Podwyższenie jakości
-Lepsza promocja
Zagrożenia :
– słaba lokalizacja
– rosnące ceny produktów, półporduktów.
– słabo wykwalifikowana kadra
Dobrze wyznaczona oferta gastronomiczna ma :
Wyznaczony cel do zrealizowania
Oszacowane wydatki
Oferta powinna znacznie wykraczać poza serwowanie dań w lokalu.
Czego może dotyczyć :
Imprez okolicznościowych (Wesela, Chrzściny, Komunie)
Cateringu
Sprzedaży „”na wynos””
Dostarczania dań bezpośrednio do klienta pod wskazany adres.
Dziękuję za poświęcony czas, oraz zapraszam do drugiej części 🙂