Niewiele jest produktów o tak wyjątkowym smaku i aromacie, jaki posiadają migdały. Te pochodzące z Bliskiego Wschodu nasiona migdałowca błędnie brane za orzechy posiadają także szereg właściwości zdrowotnych i korzystnie wpływają na urodę. Ich prozdrowotne działanie wielu może zadziwiać, gdyż zazwyczaj traktujemy je jedynie jako dodatek do ciast i innych słodyczy, a także przekąskę, zastępując nimi popularne orzeszki ziemne.
Migdały to zdrowie!
Tymczasem migdały bogate są w witaminy oraz mikroelementy, które odżywiają organizm i zapobiegają potencjalnie wielu dolegliwościom. Zawierają one między innymi spore ilości ryboflawiny, czyli inaczej witaminy B2. Gra ona ogromną rolę w procesie tworzenia się krwinek czerwonych i krwinek układu odpornościowego. Niedobory tej witaminy są dość częste, a jej znaczny niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji. Osłabiony jest wtedy układ odpornościowy. Sporo dolegliwości związanych ze złą kondycją błon śluzowych także bierze się z jej niedoboru, gdyż jest ona ważnym czynnikiem wpływającym na ich wygląd i funkcjonowanie.
Jeżeli meczą nas afty, pleśniawki i zajady, warto spróbować dostarczyć organizmowi większe ilości tej witaminy i obserwować reakcję. Migdały są jej cennym źródłem – prostym i szybkim sposobem na urozmaicenie diety mogą być migdały w lukrze. Posiadają one również sporą ilość witaminy E, która jest silnym antyutleniaczem, a także zapobiega zlepianiu się płytek krwi, a więc też i tworzeniu się zakrzepów. Migdały posiadają także dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu, zapobiegając chorobom układu krążenia i rozwojowi cukrzycy. Świetnie wpływają też na układ nerwowy, zwiększając pamięć i koncentrację i mają też działanie antystresowe, za co odpowiedzialne są liczne mikroelementy, których nasz układ nerwowy potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są one też idealne dla osób odchudzających się, gdyż likwidują uczucie głodu i niewielka ilość migdałów może nas powstrzymać przed sięgnięciem po niezdrowe i tuczące przekąski.
Migdały a codzienna dieta
Nie każdy jednak lubi smak migdałów i dlatego chcąc skorzystać wtedy z ich niezwykłych właściwości, można sięgnąć na przykład po migdały w lukrze, który zniweluje nie przez wszystkich lubianą goryczkę. Migdały traktujemy przede wszystkim jako droższy i nadający fasonu naszym wypiekom dodatek, który nada im niesamowitego smaku, a także wyglądu. Nic nie wygląda lepiej niż apetyczne ciasto pokryte płatkami migdałowymi. Mało kto jednak rozważa ich dodanie na przykład do dań mięsnych, a wzbogacony tak posiłek jest naprawdę niesamowity. Warto też spróbować lub samemu zrobić przepyszną chałwę migdałową, za pomocą której dostarczymy naszemu podniebieniu niezapomnianych wrażeń i pomimo dość sporej zawartości cukru to bomba zawierająca ogromne ilości cennych pierwiastków i witamin. Można też, jak wspomnieliśmy wcześniej, jeść same migdały w lukrze, to zdecydowanie bardzo smaczna alternatywa dla jakiś słodyczy typu czekolada.