Praca w lokalach gastronomicznych jest bardzo wymagająca, a przy tym wyjątkowo specyficzna. Zarówno kucharze czy pomocnicy kuchenni, jak i kelnerzy mają cały czas styczność z jedzeniem serwowanym klientom, dlatego wymaga się od nich odpowiedniej higieny. Z tego względu warto zadbać o swoich pracowników, zapewniając im odpowiednie ubrania robocze, które zagwarantują ochronę przed zabrudzeniami i uszkodzeniami odzieży.
Jakie elementy odzieży gastronomicznej wybrać?
W kuchni wymagany jest odpowiedni strój roboczy, aby zapewnić higienę podczas przygotowywania lub podawania potraw, a przy tym zapobiec uszkodzeniu odzieży pracowników. Zarówno kucharzy, jak i kelnerów obowiązują określone przepisy BHP związane z kontaktem z żywnością, przez co wybór jest ograniczony. Obecnie na rynku znajdują się zarówno klasyczne, jak i nowoczesne propozycje, które spełniają wszelkie wymagane normy, a przy tym zapewniają komfort i prezentują się modnie oraz profesjonalnie.
Każdy kucharz, kelner czy barman powinien odpowiednio wyglądać zarówno w miejscu pracy, jak i na pokazach, szkoleniach czy podczas konkursów. Z tego względu niezbędna jest odzież gastronomiczna dostosowana do konkretnej grupy zawodowej. Do podstawowych elementów ubioru kucharza zalicza się bluza kucharska, fartuch lub zapaska, czapka kucharska, wygodne spodnie, a także buty z antypoślizgową podeszwą. Warto również pomyśleć o rękawicy kucharskiej chroniącej przed poparzeniami. Dla kelnera wystarczy fartuch lub zapaska.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży gastronomicznej?
Przed zakupem odzieży gastronomicznej w pierwszej kolejności najlepiej określić zagrożenia oraz ocenić ryzyko zawodowe związane z konkretnym stanowiskiem. Pomoże to dobrać odpowiednie ubrania kucharskie lub kelnerskie dostosowane do charakteru pracy. Warto sprawdzić wcześniej, czy odzież ochronna skutecznie chroni przed zagrożeniami lub obniża ryzyko ich wystąpienia. Dodatkowo powinna odpowiadać warunkom środowiska pracy, takimi jak temperatura oraz wilgotność powietrza. Niektóre elementy garderoby są wodoodporne.
Jednym z najważniejszych czynników wyboru odzieży gastronomicznej powinny być wymagania ergonomiczne. Tego typu ubrania nie powinny krępować ruchów i utrudniać wykonywania czynności w pracy. Z tego względu koniecznie należy dostosować rozmiar odzieży do ciała pracownika, a także wybierać przewiewne materiały, takie jak bawełna czy poliester. Duże znaczenie ma również indywidualne zapotrzebowanie kucharzy i kelnerów, gdyż niektóre osoby mogą mieć uczulenie na niektóre tkaniny. W tym celu dobrym pomysłem jest wcześniejsza konsultacja z pracownikami.
Wybierz wysokiej jakości odzież gastronomiczną dostępną w hurtowni Horecapolska!
Poszukując wysokiej jakości odzieży gastronomicznej do różnego rodzaju lokali, warto zapoznać się z bogatą ofertą hurtowni Horecapolska. Znajdują się tam zarówno wszystkie wymagane ubrania kucharskie, takie jak fartuchy i zapaski, wygodne spodnie, bluzy czy czapki kucharskie, a także rękawice kuchenne, które skutecznie chronią przed poparzeniami. W asortymencie dostępne są także idealnie propozycje fartuchów i zapasek dla kelnerów. Wszystkie ubrania robocze wykonane są z trwałych i oddychających tkanin zapewniających komfort podczas pracy.
Odzież kucharska i kelnerska nie zawsze przypomina zwyczajne ubrania robocze. W ofercie hurtowni gastronomicznej Horecapolska znajdują się zarówno klasyczne propozycje zapewniające estetyczny wygląd pracowników, jak i nietypowe, dzięki którym można się wyróżnić na tle innych restauracji czy barów. Dostosowane są do różnorodnych potrzeb klientów, dlatego każdy może znaleźć odpowiednie elementy stroju roboczego do własnego lokalu. Odzież dostępna jest w wielu rozmaitych kolorach i rozmiarach nawet do 7XL.