Dla smakoszy drinków polecamy wypróbowanie mojito, czyli odświeżającego drinku o przyjemnym zapachu. Może być podawany z brązowym lub białym cukrem, limonką lub cytryną oraz z rumem lub bez. Szeroki wachlarz możliwości sprawia, że mojito można przyrządzić na wiele równych sposobów, co pozwala otrzymać najróżniejsze smaki. Jak zatem zrobić mojito?
Kto ma ochotę na orzeźwiające mojito?
Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków, które serwuje się w barach i klubach. Warto jednak wiedzieć, że można pozwolić sobie na rozkoszowanie się nim również we własnym zaciszu domowym. Eksperymentowanie w kuchni pozwala uzyskać niesamowite smaki.
Do przyrządzenia mojito będziemy potrzebować trzech łyżek brązowego cukru, jednej limonki, pęczka mięty, 50 ml białego rumu, 200 ml wody gazowanej czy też napoju Sprite, kruszonego lodu czy też kostek lodu.
Z limonki należy odciąć końcówki oraz najlepiej jest wykroić także środek. Limonka przekrojona na pól starcza na dwa drinki. Następnie dzielmy połówkę jeszcze na dwie lub trzy części. Do szklanki wsypujemy trzy łyżeczki brązowego cukru. Oczywiście jeśli nie mamy na stanie trzcinowego cukru to jeszcze żadna tragedia, ponieważ można zastąpić go białym. Warto ugnieść limonki aż do puszczenia soku. Sprawdzi się w tym celu końcówka tłuczka do mięsa. Następnie dodajemy miętę, którą uprzednio ściskamy w dłoniach do uzyskania intensywniejszego aromatu. Jeśli mamy do dyspozycji miętę z marketu, to można wsadzić listki wraz gałązkami, ponieważ ma ona mniej aromatu, na którym nam najbardziej zależy. Kolejnym etapem w przyrządzaniu mojito jest dodanie kruszonego lodu oraz rumu. Całość mieszamy i dopełniamy wodą gazowaną. Warto wiedzieć, że do przygotowywania tego klasycznego drinka bardzo przydatne są pewne akcesoria. Chodzi tutaj głównie o muddler do rozgniatania limonek oraz miarkę barmańską do odmierzania alkoholu. Oczywiście są to tylko dodatkowe gadżety, które ułatwiają przyrządzanie mojito, ale nie są one niezbędne.