Patelnia ceramiczna – czym różni się od zwykłej patelni

0
1705
patelnia ceramiczna

Gdy przyrządzasz obiad na patelni ceramicznej, nie musisz poruszać się, że potrawa przylgnie do źródła. Naczynia tego rodzaju składa się z produktów odpornych na zarysowanie, funkcjonowanie silnych detergentów i wielkich temperatur. Patelnia z powłoką ceramiczną bywa nieocenioną pomocą w kuchni.

Choroby zwykłych patelni

Czego liczy się od idealnej patelni? Cóż, nikt nie lubi, gdy żywność podczas obróbki termicznej należy do źródła, oraz takie „zabawie” to domena zwykłych naczyń. Tradycyjne patelnie nie uratują Cię przed żmudnym myciem naczyń, z którymi żadne zmywarki ani detergenty nie mogą sobie poradzić. Dlaczego naprawdę się dzieje? „Zwykłe” patelnie składa się zwłaszcza z metalu. A w metalu są wolne elektrony, zatem takie, jakie – zgodnie z nazwą – nie są związane z żadnym atomem. Elektrony te szybko próbują włączyć się do obojętnych atomów lub większości – w przypadku artykułów spożywczych są to na ogół cząstki wody. Ale to nie wszystko – atomy metalu są także w tworzeniu wiązań chemicznych z białkami i układami, jakie wydają się z białek w rezultacie smażenia. W konsekwencji potrawy „przylepiają się” do źródła patelni. Że jest to przypalanie jedzenia, natomiast właśnie należenie do metalu. Lub można temu jakoś zapobiec? Owszem – wyścielając patelnię papierem nieabsorbującym wody lub wylewając ją tłuszczem. I taki dokument nie zawsze jest w kuchni pod ręką, oraz smażenie z dodatkiem tłuszczu jest bardzo szkodliwe.

wybór patelni ceramicznej - czy warto

Ceramika vs teflon

Jeśli wybierzesz patelnię ceramiczną, nie musisz martwić się przywieraniem potraw do źródła, potrzebą zastosowania specjalnej porcji tłuszczu lub papieru niepochłaniającego wody. To ogromna korzyść artykułów ceramicznych, w jakich nie ma jakichś elektronów skłonnych do wykonywania wiązań. No właśnie, natomiast co z teflonem, jaki – pod tym względem – nie różni się od ceramiki? Pojawiają się głosy, że patelnie pokryte teflonem potrafią być niebezpieczeństwo dla zdrowia. Czemu? Ponieważ pod wpływem wysokich temperatur wydzielają rakotwórczy kwas perfluorooktanowy. A w ciągach wytwórczości oryginalnego teflonu (oznaczonych niebieskim znakiem Teflon®) nie wykorzystuje się tychże niebezpiecznych substancji.

Cechy właściwej patelni

Ceramika jest odporna na ściskanie, funkcjonowanie wysokich temperatur i korozję. Cechuje ją odpowiednia żaroodporność i żarowytrzymałość. Jeśli używasz naczyń ceramicznych, nie musisz obawiać się zarysowań, możesz myć ją możnymi detergentami – nic się jej nie stanie. Poza tym patelnia z powłoką z ceramiki nagrzewa się równomiernie i usprawnnia przyrządzanie apetycznych dań rybnych i warzywnych. Jeśli wybierasz idealną patelnię, zwróć uwagę na parametry dna – jeśli ma 4-5 mm grubości, równomiernie rozprowadzi temperaturę. Zastanów się, lub w kuchni przydadzą Ci się dodatkowe gadżety, jakie producenci dołączają do patelni. Kółka na spodzie, jakie zmieniają kolor pod wpływem ciepła lub czujniki temperatury na rączce składają się pomocne, gdy nie możesz zgadnąć, gdy naczynie jest gotowe do smażenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ