Piec konwekcyjno-parowy, nowoczesne rozwiązanie dla restauracji i barów szybkiej obsługi

0
2315
Piec konwekcyjno-parowy, nowoczesne rozwiązanie dla restauracji i barów szybkiej obsługi

Prowadzisz lokal gastronomiczny i szukasz oszczędności? Nie stawiaj na tańsze zamienniki drogich produktów. Zamiast tego zamień swoje stare urządzenia kuchenne na nowoczesny piec konwekcyjno-parowy i ciesz się tanim gotowaniem.

Oszczędności wynikające ze stosowania pieca konwekcyjno-parowego

Piec konwekcyjno-parowy, chociaż wydaje się nowoczesnym, a więc automatycznie drogim (nieprawda!) urządzeniem, pozwala na wprowadzenie sporych oszczędności w pracach kuchennych.

Miejsce – piec konwekcyjno-parowy zajmuje około metra kwadratowego powierzchni. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można ustawić dwa piece, jeden na drugim. Koniec z szeroką gamą sprzętu kuchennego. Patelnia, grill, opiekacz, płyta, piekarnik bez problemu mogą być zastąpione piecem.

Tłuszcze – zostają praktycznie wyeliminowane w procesie przygotowywania dań. Nie zachodzi potrzeba smażenia w głębokim tłuszczu. Mięsa i ryby wystarczy spryskać lub posmarować oliwą z wierzchu, raczej dla smaku niż ze względu na sposób przyrządzania.

Energia elektryczna – jest tu oszczędzana dzięki szybkiemu nagrzewaniu i chłodzeniu wnętrza pieca. Pozwala to wyeliminować straty, jakie powstają w wyniku długiego rozgrzewania się piekarnika, prodiża, grilla elektrycznego. Ponadto komora pieca ma dobrą termoizolację, co również ma wpływ na energochłonność.

Woda – jej zużycie w ciągu godziny to około 10 litrów. Nieporównywalnie mniej niż w przypadku tradycyjnego gotowania w garze lub kotle.

Produkty – w tradycyjnym gotowaniu czy pieczeniu musimy liczyć się ze zmniejszeniem objętości mięs i warzyw oraz stratami witamin i mikroelementów. Przygotowywanie dań w piecach konwekcyjno-parowych pozwala znacznie ograniczyć te straty. W przypadku mięs oszczędność wynosi nawet 50%, w przypadku warzyw około 20%.

Funkcje pieców konwekcyjno-parowych, które warto znać

CleanJet – innymi słowy: samoczyszczenie. Marzenie każdego szefa kuchni. W piecach konwekcyjno-parowych funkcja CleanJet gwarantuje zachowanie podstawowego standardu higieny. Jednak warto czasem sprawdzić, czy system myjący usunął wszystkie nieczystości.

Gotowanie niskotemperaturowe – cecha charakterystyczna pieców konwekcyjno-parowych. Tej funkcji nie znajdziemy w żadnych innych piecach. Gotowanie w niskiej temperaturze to wyraźne postawienie na jakość potrawy po obróbce termicznej, nie zaś na czas jej przygotowania. Proces ten pozwala na zminimalizowanie strat witamin i minerałów, zachowanie struktury i smaku przyrządzanych dań. Przydatne przy gotowaniu mięs i warzyw.

CDS – system, którego zadaniem jest ostrzeganie przed odkładaniem się kamienia kotłowego.

Finishing – system stosowany raczej w barach szybkiej obsługi niż w szanujących się restauracjach. Chociaż kojarzy się i wygląda jak odgrzewanie, tak naprawdę polega na dokończeniu przyrządzania dań wstępnie obgotowanych lub opieczonych nawet kilka dni wcześniej.

Pamięćpiece konwekcyjno-parowe mają wbudowany system umożliwiający zapisywanie receptur raz wykonanych potraw. To spore ułatwienie, zwłaszcza w kuchni, w której pracuje dużo osób.

To, co najważniejsze, czyli piece konwekcyjno-parowe w oczach kucharzy

Cokolwiek by nie mówić o piecach konwekcyjno-parowych, ile zalet nie wymienić, tak naprawdę najważniejsze jest jedno – czy kucharz może liczyć na wymierne korzyści wynikające z korzystania z takiego urządzenia?

Okazuje się, że tak. Po pierwsze, w piecu konwekcyjno-parowym można nie tylko gotować i piec. Urządzenie to pozwala także na blanszowanie (krótkie obgotowanie w wysokiej temperaturze), grillowanie, smażenie i pieczenie z sondą. Ale tym, co bije na głowę wszystkie inne urządzenia, jest wielofunkcyjność. Jednoczesne gotowanie ziemniaków, mięsa, jarzyn, ryżu i jajek nigdy nie było prostsze. I trzeba to wyraźnie podkreślić: każdy z produktów zachowa swój indywidualny smak, konsystencję i właściwości odżywcze.

Przy tym wszystkim wręcz marginalny wydaje się fakt, że jedyne co kucharz musi zrobić, to włożyć produkty do pieca i odpowiednio go zaprogramować. Nie ma potrzeby doglądania, obracania, polewania i pilnowania, by się nie przypaliło.

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ