Pomysły na posiłki

0
1581

Planując jadłospis powinniśmy wykazać się kreatywnością. Dzięki temu zwiększamy szansę, że nawet bez bilansowania i dopasowywania produktów dostarczymy wszystko co jest niezbędne dla naszego organizmu. Podstawą u każdej osoby powinny być warzywa i owoce. Zawierają ogromną ilość witamin. Przy połączeniu kilku gatunków roślin możemy mieć pewność, że nie zabraknie nam żadnych składników mineralnych. Takie posiłki wcale nie muszą być nudne. W trakcie lata warto wykorzystywać sezonowe warzywa. W ten sposób zyskujemy gwarancję, że są one świeże i pozbawione chemicznych wspomagaczy. Placki z cukinii z łososiem mogą być idealnym pomysłem na pełnowartościowy obiad. Połączenie dużej ilości węglowodanów zawartej w roślinach z białkiem i tłuszczem z ryby jest doskonałym wyborem. Część witamin wchłania się jedynie w odpowiednich warunkach. Z tego powodu każdy posiłek powinien zawierać trzy główne makroskładniki. Tłuszcz sprawia, że wszystko zostanie właściwie przyswojone i w pełni wykorzystane przez organizm. Sałatka z soczewicą jest doskonałym źródłem białka w diecie. Szczególnie przydatna może okazać się w przypadku wegetariańskich jadłospisów. Faszerowane bataty dają nam wiele możliwości, aby wykorzystać produkty aktualnie znajdujące się w naszej lodówce. Ziemniaki możemy wypełnić czym tylko chcemy. Całość warto również posypać startym serem, który połączy wszystkie składniki i stworzy delikatną przypieczoną skorupkę. Opłaca się eksperymentować z recepturami i dopasowywać je do swoich preferencji.

www.miejscedobrejenergii.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ