Puszysta i aksamitna bita śmietana – jak ją uzyskać?

0
1960
Puszysta i aksamitna bita śmietana – jak ją uzyskać?

Desery muszą wspaniale smakować, ale także wcale nie gorzej wyglądać – jemy przecież również oczami! Wariacje lodowe, eleganckie torty i ciasta, sałatki owocowe, gofry, naleśniki, ale i mrożona kawa serwowane z bitą śmietaną mają szansę podbić nasze podniebienia jeszcze mocniej. Jak przygotować bitą śmietanę, aby była idealnie aksamitna?

Aksamitna i puszysta

Nie musimy wiedzieć, kto i kiedy wymyślił bitą śmietanę, ale do dzisiaj stanowi ona bardzo ważny element wielu deserów – pełnej jabłek szarlotki, sernika czekoladowego, lodów itd. Puszysta i aksamitna nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także prezentuje się niezwykle kusząco. Dawniej ręczne ubijanie wymagało czasu, cierpliwości i poświęcenia – dzisiaj można ją szybko i łatwo przyrządzić nawet w warunkach domowych, mimo że jest urządzeniem must have głównie w kawiarniach, restauracjach, cukierniach itd.

Syfon do bitej śmietany czy produkt w sprayu?

Syfon do bitej śmietany sprawi, że uzyskasz śmietanę sztywną, puszystą, delikatną i idealnie słodką – będzie wspanialszym dodatkiem niż wszelkie inne ozdoby. Co więcej, w połączeniu z sezonowymi owocami może stanowić osobny deser! Smakuje znacznie lepiej niż gotowy produkt w spreju, a także jest zdrowsza – puszysta i świeża śmietanka wygląda i smakuje znacznie lepiej niż ta z puszki.

Własnoręcznie uzyskana śmietanka jest znacznie lepsza i zdrowsza niż produkty gotowe sprzedawane w spreju. Zwykle zawierają one także konserwanty, podtlenku azotu i inne substancje, których lepiej unikać.

Jak używać syfonu do bitej śmietany?

Urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze – wystarczy schłodzić i wypełnić zbiornik syfonu co najmniej 30-procentową śmietanką, naszykować naboje do syfonu do bitej śmietany, następnie załadować jeden z nich i wstrząsnąć. Po chwili świeża bita śmietana jest gotowa i można ozdobić nią lody, ciasto, kawę mrożoną itd. Trzeba jednak pamiętać, że ubitą porcję trzeba zużyć natychmiast lub przechować w lodowce, ale na krótko.

Ważną kwestią jest także odpowiednia pielęgnacja syfonu. Trzeba go wyczyścić od razu po opróżnieniu i dopiero naładować. To warunek, aby bita śmietana była smaczna, ale przede wszystkim także bezpieczna dla zdrowia. Należy dokładnie i na bieżąco wyczyścić wszystkie elementy urządzenia, m.in. korpus i głowicę, a szczoteczką końcówki dołączone do zestawu. Łatwe do utrzymania w czystości są syfony ze stali nierdzewnej – można umyć je ręcznie lub rozebrać na części i włożyć do zmywarki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ