Robisz obiad wielkanocny dla całej rodziny? Wybierz przepisy na najlepsze dania

0
2904
Obiad wielkanocny

Wielkanoc to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na nieco bardziej wykwintne dania, które zaskoczą naszych gości. Dania obiadowe powinny być sycące, aromatyczne oraz pięknie podane. Możemy wybierać spośród wielu typowo świątecznych przepisów. Sprawdź nasze propozycje na najlepsze potrawy wielkanocne!

Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi z rozmarynem owinięta w szynkę parmeńską

Wiele osób na co dzień przygotowuje drób, najczęściej w wersji smażonej lub pieczonej. Jednak w święta możemy pokusić się o bardzie urozmaicony obiad. Nadziewany indyk jest jednym z dań, które z pewnością zaskoczą naszych bliskich. A wszystko za sprawą połączenia pysznych składników, czyli orzechów laskowych, boczku, rozmarynu, cytryny oraz szynki parmeńskiej. Danie najlepiej smakuje polane aksamitnie gładkim Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Kaczka pieczona                                    

Obiad wielkanocny w postaci kaczki pieczonej z pewnością będzie wspominany do następnych świąt! Mięso powinno być soczyste, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Danie urozmaicą jabłka lub brzoskwinie oraz przyprawy, które podkreślą smak kaczki. Warto wykorzystać Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, by cieszyć się wyjątkowym aromatem mięsa.

Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą to klasyk, który zawsze powinien gościć na wielkanocnym stole. Tradycyjnie dodajemy do zupy jajka ugotowane na twardo, boczek i kiełbasę pokrojone na plasterki. Receptą na udany przepis jest Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY, który sprawi, że zupa będzie niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku. Barszcz zagęszczamy kwaśną śmietaną, a przed podaniem ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.

Schab ze śliwkami w sosie winnym

Schab ze śliwkami to tradycyjne danie na Wielkanoc cieszące się wciąż dużą popularnością. Wbrew pozorom potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebujemy jedynie schabu bez kości, który wypełniamy suszonymi śliwkami uprzednio namoczonymi w wodzie. Sekretem soczystego i wyrazistego smaku mięsa jest czerwone wino – wystarczy do woreczka włożyć mięso, zalać winem i upiec w piekarniku. Schab najlepiej smakuje polany sosem winnym.

Świąteczny żurek w chlebie

Zamiast tradycyjnego naczynia do zup warto wykorzystać chrupiący chlebek, który trzeba wydrążyć oraz podpiec w piekarniku na złoty kolor. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy tak jak zawsze ugotować żurek z dodatkiem szynki wiejskiej, białej kiełbasy oraz jajek ugotowanych na twardo i wlać do chlebków.

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Terrina to rodzaj pasztetu, którego nieodłącznym elementem jest brandy. Danie pochodzi z Francji, jednak coraz częściej można ją spotkać na polskich stołach. W przeciwieństwie do tradycyjnego pasztetu terrina nie jest pieczona tradycyjnie, a w kąpieli wodnej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali rosołu drobiowego, piersi kaczki, wędzonego boczku, karkówki wieprzowej i wątróbki drobiowej. Danie uświetnią aromatyczne przyprawy, takie jak nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa oraz pistacje i suszona żurawina. Niebo w gębie!

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ