Sprawdź, jakie dania możesz wyczarować z ziemniaka

0
2200

Ziemniaki kojarzą Ci się wyłącznie z dodatkiem do domowego obiadu? Wcale nie musisz ograniczać się do podawania bulw wyłącznie w takiej formie. Coraz więcej lokali, np. Gastro w Gdańsku, włącza do oferty dania prezentujące ziemniaki w zupełnie nowej odsłonie. Sprawdź, co możesz z nich przygotować.

Ziemniaki owiane są złą sławą: powszechnie panuje przekonanie, że tuczą. Tymczasem za dodatkowe kilogramy nie są odpowiedzialne same bulwy, ale sposób ich podawania czy towarzyszące im dodatki. Dlatego ziemniaków nie należy wykluczać z diety, lecz spożywać na wiele różnych sposobów.

Ziemniaki – czy warto je jeść?

Ziemniaki warto jeść dla zdrowia, ponieważ zawierają bogactwo cennych składników odżywczych. Zawarte w nich węglowodany są lekkostrawne,  a  białko, które zawierają, jakością dorównuje proteinom sojowym (jest go jednak w ziemniakach o połowę mniej).

Należy wspomnieć również o dużej zawartości witaminy C – naturalnego antyoksydantu, który stanowi ochronę przed wolnymi rodnikami. Uwaga! Najwięcej witaminy C mają młode ziemniaki: nawet 16 mg w jednej sztuce o średniej wielkości. Ponadto ziemniaki dostarczają sporej ilości cennego beta-karotenu, witamin z grupy B oraz minerałów, np. potasu czy fosforu.

Z uwagi na sporą zawartość błonnika wpływają korzystnie na procesy trawienia. Jednocześnie przeciwdziałają zaparciom i biegunkom.

Dania z ziemniakiem w roli głównej

Ziemniaki wykorzystywane są na wiele różnych sposobów – nie tylko jako dodatek do zupy, kotleta mielonego czy schabowego. Możliwości jest bardzo wiele, a inspiracją może stać się menu niejednej restauracji lub, np. Gastro w Gdańsku.

  • Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

To proste w przygotowaniu danie, które nie tylko apetycznie wygląda, ale i doskonale smakuje. Możesz przyrządzać je na wiele sposobów – wystarczy, że za każdym razem zmodyfikujesz trochę nadzienie. Świetnie sprawdzi się podsmażone mięso mielone połączone z kawałkami warzyw. Taki farsz należy umieścić w ziemniaczanych łódkach (trzeba wydrążyć nieco miąższu), a następnie wstawić je do piekarnika. Gdy ziemniaki będą już podpieczone, wierzch można posypać tartym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika warto je doprawić posiekanym szczypiorkiem.

  • Pieczone placki ziemniaczane

Smażone na głębokim tłuszczu placki ziemniaczane nie każdemu smakują, warto więc pokusić się o przyrządzenie ich dietetycznej wersji. Przepis na masę ziemniaczaną pozostaje ten sam, zmienia się tylko sposób przygotowania: zamiast smażyć placki na patelni pieczemy je w piekarniku.  Przygotuj więc blachę, wyłóż  papierem do pieczenia i ułóż na niej placki. Piecz do zarumienienia, a następnie obróć je na drugą stronę.

Przygotowane w piekarniku placki są niezwykle chrupiące. Możesz podawać je z sosem cygańskim, węgierskim czy serowym.

  • Sałatka z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Kto powiedział, że ziemniaki muszą być propozycją obiadową? Świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub kolacji – jako jeden z elementów sałatki.

Do ugotowanych w mundurkach ziemniaków dodaj pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokruszony ser pleśniowy (z niebieską pleśnią), garść sałaty i garść kaparów. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatka gotowa.

To zaledwie kilka pomysłów na dania z ziemniaków. Po więcej inspiracji możesz udać się do swojego ulubionego lokalu, np. do Gastro w Gdańsku. Możesz także zamówić jedzenie z dostawą na wskazany adres. Szybko przekonasz się, że ziemniak ma niejedno oblicze.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ