Wokół fasoli

0
1989

Fasola – właściwości odżywcze i odmiany fasoli. To temat, nad którym warto się chyba pochylić, bo fasola to jeden z tych produktów, który mamy w swojej diecie, więc trzeba wiedzieć, co jemy. Od pewnego już czasu zaczęliśmy zwracać baczniejszą uwagę na to, co spożywamy. I bardzo dobrze, ponieważ odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa naszego zdrowia. A jeśli jeszcze dołączymy do tego aktywność fizyczną, to już można być z siebie dumnym. Do tej kwestii trzeba jednak podejść poważnie i z odpowiednią determinacją, bo w przeciwnym razie nie osiągniemy zamierzonych efektów. Kiedy człowiek jest młody, wydaje mu się, że zawsze będzie zdrowy i sprawny. Nic bardziej mylnego, ponieważ kłopoty zdrowotne mogą się nam przydarzyć w każdym momencie i do tego jeszcze zupełnie je zmienić. Tak to już jest i nic na to nie poradzimy, że nieustannie coś nas zaskakuje. Czasami są to miłe rzeczy, a czasami, niestety, bardzo przykre. Ale nie ma się co przejmować na zapas, bo i tak nie przewidzimy wszystkiego.
Wróćmy jednak do zasadniczego tematu niniejszego artykułu,czyli fasola – właściwości odżywcze i odmiany fasoli, bo wszak tego zagadnienia miał on dotyczyć. W naszej kuchni fasola gości od lat i przyrządza się z niej mnóstwo różnych potraw. I bardzo dobrze, bo jest ona zdrowa, a wszystko, co zdrowe do jedzenia, powinno być przez nas akceptowane. Jeśli chodzi o fasolę to trzeba bez ogródek powiedzieć, ze jest kaloryczna, ale jednocześnie smaczna i zdrowa, bo zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem błonnika i białka roślinnego wysokiej jakości. Nie trzeba tutaj dodawać, że utrzymane prawidłowej masy ciała możliwe jest głównie dzięki stosowaniu diety bogatej w błonnik. Spożywanie fasoli zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego powinny ją jeść osoby cierpiące na z nadkwasotę czy chorobę refluksowo-żołądkową.
Na koniec jeszcze słów kilka o odmianach fasoli. Najpopularniejsza jest biała fasola jaś, ale i swoich zwolenników mają gatunki: boston i canellino. To fasole białe, ale są jeszcze zielone: flageolet oraz inne: fasola adzuki, fasola barlotti czy tez fasola wielkokwiatowa. Warto samemu poczytać więcej an ten temat.

www.mordewind.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ