Wyposażenie restauracyjnej kuchni – jak zrobić to dobrze i nie zbankrutować?

0
3272
Wyposażenie restauracyjnej kuchni – jak zrobić to dobrze i nie zbankrutować?

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest dzisiaj bardzo modne i uznawane za jeden z lepszych pomysłów na zyskowny biznes. Niestety, zanim ruszy się z działalnością, trzeba poświęcić sporo czasu i pieniędzy na odpowiednie przygotowanie lokalu.

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest dzisiaj bardzo modne i uznawane za jeden z lepszych pomysłów na zyskowny biznes. Niestety, zanim ruszy się z działalnością, trzeba poświęcić sporo czasu i pieniędzy na odpowiednie przygotowanie lokalu. Najwięcej kosztów pochłania zwykle wyposażenie kuchni, choć ich wielkość zależy od rodzaju dań serwowanych w lokalu. Dla osób stawiających dopiero pierwsze kroki w gastronomii dużym problemem okazują się nie tylko pieniądze, ale przede wszystkim właściwy dobór sprzętu.

Urządzenia kuchenne – sprzętowy zawrót głowy

Oferta urządzeń gastronomicznych jest dzisiaj tak szeroka, że coraz trudniej jest podjąć decyzję, który sprzęt jest potrzebny, a który nie. Wszystko zależy przede wszystkim od profilu lokalu, ponieważ inne urządzenia są wymagane w kuchni dużej restauracji, a inne w barze szybkiej obsługi. Przykładowo w przypadku restauracji, gdzie kuchnia zajmuje się pełną produkcją gastronomiczną (przygotowuje posiłki od początku do końca), należy pomyśleć o co najmniej następujących sprzętach:

  • Piec konwekcyjno- parowy (umożliwia różne rodzaje obróbki termicznej m.in.: gotowanie na parze, pieczenie tradycyjne i niskotemperaturowe, blanszowanie)

  • Kuchnia gastronomiczna

  • Płyta grillowa

  • Krajalnica (np. do warzyw, wędlin, pieczywa)

  • Mikser (najlepiej spiralny)

  • Maszynka do mielenia mięsa

Małym bar serwujący dania typu fast-food warto wyposażyć w takie urządzenia jak:

  • Frytkownica

  • Kuchenka mikrofalowa

  • Grille kontaktowe lub płyta grillowa

  • Sprzęt specjalistyczny np. urządzenie do kebabów, czy piec do pizzy

  • Dyspenser do sosów

Oprócz tego niezbędne są lodówki lub szafy chłodnicze (w tym lodówka na próbki dla Sanepidu), zmywarki, wyparzarki, bemary i inny sprzęt dodatkowy, służący do przechowywania żywności, czy utrzymania odpowiedniej higieny. Wybór odpowiednich urządzeń warto powierzyć szefowi kuchni, który najlepiej wie, co mu będzie potrzebne w pracy lub skorzystać z usług firmy, która zajmuje się kompleksowym wyposażeniem restauracji. W firmie takiej specjalnie przeszkoleni doradcy potrafią perfekcyjnie dopasować sprzęt do profilu restauracji.

Jak obniżyć koszty wyposażenia kuchni?

Początkujący restauratorzy rzadko dysponują dużym kapitałem własnym na wyposażenie restauracji, dlatego najpopularniejszym sposobem na pokrycie wydatków są:

  • Leasing sprzętu

  • Kredyt bankowy

Dodatkowo większość przedsiębiorców stara się obniżyć koszty zakupu sprzętu. W tym celu wielu z nich decyduje się na zakup urządzeń używanych. Niestety to rozwiązanie często przysparza wielu problemów, ponieważ taki sprzęt bywa awaryjny i szybko wymaga dodatkowych nakładów finansowych na naprawę lub niezbędne zabiegi konserwacyjne. Kupując sprzęt kilkuletni, warto także brać pod uwagę fakt, że może on ze względu na przestarzałą technologię, zużywać dużo więcej energii niż sprzęt nowy. Z pewnością bardziej bezpieczną i perspektywiczną inwestycją jest zakup sprzętu nowego. Zwykle jest on objęty kilkuletnią gwarancją, dzięki czemu przez najtrudniejszy początkowy okres działalności ma się zapewnioną bezpłatną pomoc w usuwaniu wszelkich awarii. Aby nie przepłacić za nowe akcesoria kuchenne, wystarczy skorzystać z usług firm gwarantujących najniższe ceny. Przykładowo XXLgastro ma w swojej ofercie ogromny wybór różnych urządzeń gastronomicznych, a przez to, że prowadzi sprzedaż i obsługę klientów wyłącznie online, może proponować najniższe ceny na rynku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ