Zakup blatu kuchennego. Na co należy zwrócić uwagę?

0
1650
Zakup blatu kuchennego. Na co należy zwrócić uwagę?

Jednym z najważniejszych elementów w kuchni jest blat kuchenny. Trzeba go odpowiednio dobrać do mebli kuchennych oraz całej kompozycji. Zwróć uwagę na jego wygląd, ale przede wszystkim materiał i jakość wykonania.

Projektując kuchnię, trzeba podjąć wiele decyzji – wybrać m.in. urządzenia AGD, stylowy okap, ale także blat. Musi on być przede wszystkim trwały i odporny na uszkodzenia, gdyż będzie używany codziennie. Równie ważne są jednak kwestie estetyczne, gdyż elegancki blat dębowy może odmienić aranżację i pełnić rolę pierwszoplanową. Na co zwrócić uwagę, wybierając blat do kuchni?

Blat kuchenny – wybór materiału i koloru

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na materiał oraz kolor blatu. Popularne są m.in. drewniane blaty dębowe, z konglomeratu, granitowe itd. Produkty z marmuru są trwałe, ale i drogie. Najtańszym rozwiązaniem są blaty z płyt laminowanych, ale są one niższej jakości.

Niezależnie od wyboru, blat wymaga pielęgnacji, aby mógł służyć jak najdłużej. Każdy rodzaj ma szereg zalet oraz wad, które warto wziąć pod uwagę. Poniżej krótka charakterystyka wybranych rodzajów – podjęcie decyzji stanie się teraz łatwiejsze.

Blat drewniany

Blaty drewniane nie są odporne na zarysowania czy działanie wysokiej temperatury itd. Ich trwałość zależy jednak od konkretnego gatunku drewna – warto wziąć pod uwagę twardy i stabilny gatunek, aby jego elementy odkształciły się pod wpływem wody itd. Godny polecenia jest krajowy blat dębowy, akacjowy czy bukowy, a także blaty z drewna egzotycznego, jak np. tek, merbau, mahoń itp. Należy unikać blatów z miękkich gatunków, gdyż są podatne na uszkodzenia i zarysowania, a także łatwo chłoną wilgoć.

Blat ceramiczny

Wybór płytek jest ogromny, dzięki czemu każdy może zaprojektować idealny blat dla siebie. Są one odporne na zarysowania i zalania, a także wysokie temperatury. Mogą jednak pojawić się na nich pęknięcia, a wtedy jedynym ratunkiem jest wymiana uszkodzonego elementu.

Blat kamienny

Blat z kamienia należy idealnie dopasować do szafek kuchennych, co jednak znacznie podnosi koszty jego produkcji. Jest trwały i odporny na zalania i zarysowania, ale chłodny w dotyku i odbiorze. Cieplejszy będzie m.in. blat drewniany. Warto też rozważyć blat z konglomeratu, czyli z kamienia syntetycznego. Są solidne i trwałe, odporne na wysoką temperaturę i zalanie.

Wybierając konkretny blat do kuchni, warto wziąć pod uwagę swoje upodobania – np. miłośnicy drewna raczej nie przekonają się do granitu, ale także jakość materiału i wykonania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ