Zielony jęczmień wykazuje szereg cech, które są bardzo pozytywne dla naszego zdrowia. Wśród nich można wymienić właściwości przeciwzapalne oraz zapobieganie takim chorobom jak anemia. Jęczmień działa w świetny sposób jako środek niwelujący stres i wspomaga odkwaszanie organizmu, które sprzyja odchudzaniu. Jest on świetnym lekarstwem na nadciśnienie oraz cukrzycę. Spożywać można go w postaci płynów, lub stosować jako dodatek do owsianki czy jogurtów.
Zielony jęczmień skarbnicą witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu
Młody jęczmień jest bogatym źródłem witaminy C. Co więcej, zawiera on znacznie większą ilość beta-karotenu niż marchewka, która uważana jest za jego główne źródło. Spożywając zielony jęczmień, dostarczamy naszemu organizmowi tak niezbędnych i drogocennych minerałów, jak żelazo, magnez, cynk oraz wapno. Poza witaminą C, jęczmień bogaty jest w witaminy z grupy B,K,E oraz pożyteczne oksydanty. Występujący w nim chlorofil, poprzez wpływ na odkwaszanie organizmu, wspomaga uzyskanie równowagi kwasowo-zasadowej. Chlorofil jest czynnym uczestnikiem leczenia niedokrwistości i wspomaga ujawnianie stanów zapalnych w naszym organizmie. Wywiera on również pozytywny wpływ na pracę serca, jelit, płuc oraz macicy.
Występujący w młodym jęczmieniu magnez wspiera nasz układ nerwowy oraz pomaga w niwelowaniu nadmiernego stresu. Żelazo dostarczane naszemu organizmowi wraz z jęczmieniem, sprawuje ważną funkcję w transporcie tlenu oraz produkcji czerwonych krwinek. Poprzez fakt, że młody jęczmień zawiera kwas foliowy, zalecane jest jego stosowanie u kobiet w ciąży. Kwas foliowy znacząco wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Jęczmień odnosi spektakularne sukcesy w leczeniu wielu chorób, takich jak bezsenność, nadwaga czy otyłość. Jego młoda odmiana stanowi wsparcie dla leczenia chorób serca nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii oraz cukrzycy
Zielony jęczmień źródłem cennego błonnika
Młody, zielony jęczmień jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego, który wpływa na przyśpieszenie procesu metabolizmu oraz obniża poziom stężenia szkodliwego cholesterolu we krwi. Duże stężenie błonnika w jęczmieniu sprawia, że może on w znaczący sposób przyśpieszyć proces chudnięcia. Jego rozpuszczalne frakcje sprawiają, że o wiele szybciej czujemy się syci, co eliminuje problem podjadania między posiłkami. Błonnik wywiera dobroczynny wpływ na perystaltykę jelit, przez co wyklucza występowanie zaparć które są uciążliwym problemem towarzyszącym wielu dietom odchudzającym. Zielony jęczmień, jako część odpowiednio dobranej diety oraz dodatek do codziennej aktywności fizycznej, może w znaczący sposób przyczynić się do szybkiej utraty zbędnych i niechcianych kilogramów a przy tym wpłynąć w sposób dobroczynny na pracę całego naszego organizmu.